Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Vo veku nedožitých 90 rokov zomrel básnik a prekladateľ Ján Turan

Na snímke laureát ceny Trojruža, básnik a spisovateľ Ján Turan, počas slávnostného odovzdávania Ceny Ľudovíta Fullu a ceny Trojruža Fondu výtvarných umení, Slovenskej sekcie IBBY (International Board on Books for Young People) a Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana v Bratislave 25. novembra 2015, archívne foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Je autorom viacerých básnických zbierok, napísal tiež leporelá. Pre deti taktiež napísal básnickú zbierku Kľúčik.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Vo veku nedožitých 90 rokov zomrel v sobotu (14. 8.) v Bratislave básnik a prekladateľ Ján Turan, ktorý bol aj autorom literatúry pre deti. TASR o tom informoval jeho syn Andrijan Turan.

Ján Turan pôsobil od roku 1958 ako redaktor vo vydavateľstve Mladé letá. Pôsobil tiež ako riaditeľ bábkového divadla v Bratislave, ale aj ako šéfredaktor časopisu Slniečko. Je autorom viacerých básnických zbierok, napísal tiež leporelá. Pre deti taktiež napísal básnickú zbierku Kľúčik. Zostavil viaceré antológie slovenskej poézie a prózy, prekladal z češtiny a ruštiny. Príležitostne sa venoval literárnej publicistike, v ktorej sa sústredil na problémy literatúry pre deti a mládež, ako aj populárnej piesne.
Na snímke laureát ceny Trojruža, básnik a spisovateľ Ján Turan (vľavo), preberá cenu od riaditeľa Bibiany Petra Tvrdoňa počas slávnostného odovzdávanie Ceny Ľudovíta Fullu a ceny Trojruža Fondu výtvarných umení, Slovenskej sekcie IBBY (International Board on Books for Young People) a Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana v Bratislave 25. novembra 2015, archívne foto.
Foto: TASR - Michal Svítok

Po roku 1989 sa prednostne koncentroval na oblasť detskej literatúry, písal najmä rozprávky, verše a krátke príbehy.