Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

SFÚ uvedie na Art Film Feste slovenské vojnové filmy

Návštevníci medzinárodného filmového festivalu si ich budú môcť pozrieť v tematickej sekcii Vojna a film.

Bratislava 20. júna (TASR) - Slovenský filmový ústav (SFÚ) uvedie na 22. ročníku Art Film Festu, ktorý sa začne v sobotu 21. júna, slovenské vojnové filmy. Návštevníci medzinárodného filmového festivalu si ich budú môcť pozrieť v tematickej sekcii Vojna a film. "Premietnu sa významné diela, ktoré sú dobovým svedectvom bojov našich vojakov počas prvej svetovej vojny i v dňoch Slovenského národného povstania (SNP), pri príležitosti tohtoročných výročí oboch udalosti," TASR informovala Simona Nôtová zo SFÚ.

Ako ďalej uviedla, pohľad na SNP sprostredkuje päť snímok. Oficiálny výklad povstania podáva dlhometrážny dokumentárny film Stanislava Barabáša Za slobodu (1955), ktorý hovorí o priebehu povstania a hrdinstvách slovenských a sovietskych partizánov. Na tému SNP sú v sekcii zaradené aj tri celovečerné hrané filmy. Dramatický príbeh z malej slovenskej dediny, zachytávajúci tragický osud vdovy a jej štyroch synov bojujúcich na strane partizánov proti nemeckým okupantom, zobrazuje film Paľa Bielika Vlčie diery (1948). V kolekcii nechýba Bielikov film Kapitán Dabač (1959) o mladom dôstojníkovi slovenskej armády v podaní Ladislava Chudíka, ktorý si uvedomuje hrôzy fašizmu a rozhodne sa zapojiť do bojov v SNP, aj keď sa nedokáže zbaviť pochybností o zmysle partizánskej činnosti. O konfrontácii dvoch znepriatelených táborov hovorí film Stanislava Barabáša Zvony pre bosých (1965), dráma dvoch partizánov a jedného nemeckého zajatca, ktorého vedú po bojovej akcii k svojej jednotke. Pri príležitosti 70. výročia SNP festival uvedie aj Týždeň vo filme 36/1954 v réžii Štefana Ondrkala.

Art Film Fest premietne tiež snímku Martina Hollého Signum laudis (1980), zaradenú do programu v nadväznosti na 100. výročie prvej svetovej vojny. Dramatický príbeh sa odohráva na ruskom fronte a je nekompromisnou obžalobou jej krutosti a nezmyselnosti. Odvíja sa na tragickom osude fanaticky poslušného kaprála Hoferika, bezmedzne oddaného armáde i monarchii, ktorú je ochotný brániť do posledných síl. Film uvedú z digitálne reštaurovanej verzie v slovenskej premiére. Po prvýkrát na Slovensku sa z digitálne reštaurovanej verzie na Art Film Feste premietne aj film Boxer a smrť (1962) v hlavnej úlohe so Štefanom Kvietikom. Snímka o konfrontácii moci a fyzickej sily s mravnými hodnotami jednotlivca je zaradená pod názvom Pocta Petrovi Solanovi do sekcie Slovenská sezóna pri príležitosti nedožitých 85. narodenín režiséra.

Súčasťou festivalového programu je aj film Martina Šulíka Všetko čo mám rád (1992). Autorom scenára tohto komorného príbehu muža v strednom veku je Ondrej Šulaj, ktorý si na festivale prevezme cenu Zlatá kamera. V sekcii Slovenská sezóna si diváci môžu pozrieť tiež koprodukčnú snímku SFÚ Felvidék - Horná zem (2014) režisérky Vladislavy Plančíkovej.

Art Film Fest Trenčianske Teplice/Trenčín potrvá do 27. júna. Ďalšie informácie o programe sú na www.artfilmfest.sk.