Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Súťaž Iuventus Canti predstaví mladých spevákov nielen zo Slovenska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V tomto ročníku súťaže budú medzi sebou súperiť speváci zo Slovenska, z Českej republiky, Nemecka, Poľska, Chorvátska, Japonska.

Vráble 8. júna (TASR) - Mesto Vráble rozozvučia hlasy mladých spevákov z viacerých krajín Európy a Japonska. V pondelok 13. júna sa začína spevácka súťaž Iuventus Canti, ktorú každoročne organizuje Základná umelecká škola (ZUŠ) Imricha Godina Vráble.

Cieľom súťaže je poskytnúť priestor na prezentáciu mladým talentovaným spevákom a ukázať publiku súčasné trendy slovenskej speváckej školy a tiež iných krajín, informoval primátor Vrábeľ Tibor Tóth. Mesto podporuje medzinárodnú súťaž už od jej vzniku.

V tomto ročníku súťaže budú medzi sebou súperiť speváci zo Slovenska, z Českej republiky, Nemecka, Poľska, Chorvátska, Japonska. Po vyhlásení absolútneho víťaza v piatok 17. júna bude nasledovať záverečný koncert víťazov.

Súťaž Iuventus Canti sa konala prvýkrát v roku 1993. Okrem mesta Vráble ju podporuje i Európska únia hudobných súťaží pre mládež, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a tiež Fond na podporu umenia. Medzinárodná súťaž vznikla na počesť vrábeľského rodáka Imricha Godina, ktorý bol nielen operným spevákom známym v celej Európe, ale aj významným hudobným vysokoškolským pedagógom.

Godin študoval spev vo Viedni a ako pedagóg pôsobil na univerzitách v Berlíne, Ríme, Paríži i Miláne. Sedem rokov bol sólistom viedenskej Štátnej opery. Od roku 1946 účinkoval ako sólista a režisér opery Štátneho divadla v Košiciach. Pochovaný je v rodných Vrábľoch na mestskom cintoríne v rodinnej krypte s kaplnkou.