Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Výstavu rúšok Rok po obohatili aj tie od známych osobností

Na snímke zostavovateľka výstavy Marianna Majzlíková ukazuje rúška 16. mája 2021 vo Vranove nad Topľou. Foto: TASR - Roman Hanc

Výstavu je možné v Hornozemplínskej knižnici vidieť do konca júna, knižnica však v zbieraní unikátnych rúšok pokračuje i naďalej.

Vranov nad Topľou 16. mája (TASR) – Tvárové rúška vytvorené lokálnymi dizajnérmi, rúška zhotovené z netradičných materiálov či tie, ktoré počas uplynulého roka nosili známe osobnosti, je možné vidieť v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou. Výstavou s názvom "Rok po alebo aké rúška sme nosili" chce zariadenie zadokumentovať artikel typický pre pandémiu nového koronavírusu.

"Rúško na začiatku plnilo ochrannú funkciu. Bol to kúsok látky, ktorý sme doma našli, snažili sme sa chrániť pred vzniknutou pandémiou. Ako pribúdali mesiace, z rúška sa stal dizajnérsky prvok," priblížila pre TASR zostavovateľka výstavy Marianna Majzlíková, vedúca knižnično-informačných služieb, s tým, že cieľom výstavy je zachovať rúška ako "informáciu pre budúce generácie a možno aj artikel, ktorý sa nosil v 21. storočí".



Vranovská knižnica vyhlásila zbierku rúšok 15. mája 2020 pod názvom "Deň po alebo aké rúška sme nosili". Podľa Majzlíkovej v tom čase nikto z personálu nepredpokladal, že rúška sa stanú súčasťou životov ľudí na dlhšiu dobu. "Epidemiologická situácia sa však nezlepšila a my sme spätí s rúškami aj rok po tejto výzve, preto sa pôvodný názov výstavy zmenil na 'Rok po alebo aké rúška sme nosili'," ozrejmila s tým, že pracovníčky knižnice počas roka zhromaždili viac ako 160 rúšok, pričom expozícia z nich predstavuje 80 najzaujímavejších. Sú medzi nimi rúška, ktoré knižnici venovali inštitúcie, ako Prešovský samosprávny kraj, Ľubovniansky hrad či Goetheho inštitút v Bratislave, kusy vytvorené lokálnymi dizajnérmi či rúška od Ondreja Kandráča, Mira Jaroša, Miroslavy Almásy alebo hudobnej skupiny Desmod. Nechýbajú rúška ručne maľované, vyšívané či háčkované. Výstava je doplnená o básne, slogany a myšlienky známych osobností.

Výstavu je možné v Hornozemplínskej knižnici vidieť do konca júna, knižnica však v zbieraní unikátnych rúšok pokračuje i naďalej.