Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Východoslovenská galéria pozýva na predaukčnú výstavu M. Spoločníkovej

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Vernisáž pod názvom Zo zbierky Márie Spoločníkovej sa uskutoční v stredu o 18.00 h, vyvrcholením výstavy bude 3. mája aukcia prezentovaných predmetov.

Košice 6. apríla (TASR) – Rozsiahlu pozostalosť košickej reštaurátorky Márie Spoločníkovej v podobe umeleckej zbierky si môže pozrieť verejnosť na predaukčnej výstave výtvarných diel a starožitností vo Východoslovenskej galérii (VSG) v Košiciach.

Heterogénna zbierka pozostáva zo sakrálneho, ľudového, úžitkového a výtvarného umenia z rôznych období. „Spoločníková sa sama za zberateľku nezvykla označovať, no napriek tomu ňou bola, dokonca najvýznamnejšou svojho druhu. Predstavuje typ zberateľa - záchranára. Z úlomkov a fragmentov skladala a znovuoživovala predmety kultúrnej hodnoty, ktorých sa už niekto raz zriekol a ktoré často doslova 'vyhodil',“ uviedla VSG s tým, že v časoch, keď o istých umelcov nikto nejavil záujem, vedela rozpoznať ich kvality. Do zbierky sa tak dostali aj vzácne práce Miloša Alexandra Bazovského či Konštantína Köváriho Kačmarika.

Vernisáž pod názvom Zo zbierky Márie Spoločníkovej sa uskutoční v stredu o 18.00 h, vyvrcholením výstavy bude 3. mája aukcia prezentovaných predmetov.

Mária Spoločníková bola reštaurátorkou, znalkyňou a vedkyňou. Vrchol jej tvorby predstavujú reštaurované diela Majstra Pavla z Levoče. Zomrela vlani v septembri veku nedožitých 95 rokov.