Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Vo Východoslovenskom múzeu začína digitalizácia zbierkových predmetov

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Od januára sa v Košiciach rozbieha plánovaná digitalizácia, počas ktorej bude nasnímaných vyše 4000 zbierkových predmetov.

Košice 5. januára (TASR) – Vo Východoslovenskom múzeu (VSM) v Košiciach sa od januára rozbieha plánovaná digitalizácia vyše 4000 zbierkových predmetov, zaradených do národného projektu Digitálne múzeum, ktorý je financovaný z eurofondov. Nasnímané budú predmety z prírodných vied, výtvarného umenia, archeológie, ale aj spoločenskovedných odborov.

"Ide o záverečnú fázu vyše trojročného úsilia kolektívu kurátorov, ktorí vybrali a odborne skatalogizovali reprezentatívnu vzorku väčšiny z 33 zbierkových fondov VSM, ktoré celkovo spravuje takmer 457.000 zbierkových predmetov," uviedla pre TASR metodička digitalizácie VSM Gabriela Klapáčová.

Z prírodovedných zbierok sa do výberu dostalo napríklad 11 druhov vzácnych minerálov, ktoré boli po prvýkrát opísané pre svetovú vedu zo slovenských lokalít. Jedným z najťažších exponátov je 250 kilogramov vážiaca geóda ametystu z Brazílie, ktorá je skvostom prírodovednej expozície Príroda Karpát. Snímanie podstúpi aj nedávno zreštaurovaná tabuľová maľba Posledná večera od Majstra tabúľ z Okoličného z rokov 1506 - 1509, ako aj olejomaľba Sv. Ignáca z roku 1754 od významného talianskeho maliara Giuseppe Bottaniho, ktorého diela možno vidieť aj v kostole sv. Kozmu a Damiána v Miláne. Známy Košický zlatý poklad nezaradilo VSM do digitalizácie, keďže ide o zbierku Historického múzea Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave a je súčasťou dlhodobej výpožičky VSM.

"Prvou etapou digitalizácie bude vizualizácia plošných zbierkových predmetov špeciálnym 2D skenerom v období január - február 2015. Následne od marca budeme pokračovať v snímaní trojrozmerných zbierkových predmetov. Ukončenie digitalizácie vo VSM je plánované v polovici mája 2015," priblížila ďalej Klapáčová. Po tomto termíne budú môcť návštevníci opäť vidieť už zdigitalizované zbierky v stálych expozíciách VSM na Hviezdoslavovej 3, ktoré budú pre verejnosť načas uzavreté.

Snímanie realizuje jeden zo špecializovaných digitalizačných tímov externého dodávateľa, konzorčného člena Studio 727 s.r.o.

Unikátny projekt Digitálne múzeum zastrešuje Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Celkovo je doň zapojených vyše 30 slovenských múzeí a zahŕňa vyše 174.000 predmetov zo zbierok kultúrneho dedičstva.