Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Výberové konanie na šéfa pamiatkarov vyhlásia hneď, ako to bude možné

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ku koncu roka 2020 skončila vo funkcii šéfky pamiatkarov Katarína Kosová, ktorá PÚ viedla nepretržite od jeho oficiálneho vzniku v apríli 2002.

Bratislava 12. februára (TASR) - Výberové konanie na nového generálneho riaditeľa Pamiatkového úradu (PÚ) SR vyhlási Ministerstvo kultúry (MK) SR hneď, ako to dovolí pandemická situácia. TASR o tom informoval Michal Hajtol z oddelenia komunikácie a protokolu MK.

Ku koncu roka 2020 skončila vo funkcii šéfky pamiatkarov Katarína Kosová, ktorá PÚ viedla nepretržite od jeho oficiálneho vzniku v apríli 2002. Dočasným generálnym riaditeľom sa stal Radoslav Ragač, v predchádzajúcom období pôsobiaci ako generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva MK.

"Pani Kosová vybudovala dôležitú inštitúciu na ochranu pamiatok, ktorá však v 21. storočí potrebuje nový impulz. Úrad taktiež vyžaduje výraznejší pohyb vpred, aby záchrana a ochrana pamiatok mohla byť efektívnejšia, transparentnejšia a dynamickejšia," vysvetlil dôvody zmeny Hajtol.

PÚ SR je špecializovaným orgánom štátnej správy na ochranu pamiatkového fondu. Pôsobí ako rozpočtová organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti MK SR.