Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Vychádzajú reedície albumov Dana Bártu so skupinou Illustratosphere

Dan Bárta Foto: TASR/Ivan Majerský

Oba významné tituly sa prvýkrát objavujú aj na vinyle.

Bratislava 21. marca (TASR) - Vychádzajú remastrované reedície prvých dvoch albumov Dana Bártu, ktoré nahral so skupinou Illustratosphere. Oba významné tituly sa prvýkrát objavujú aj na vinyle. TASR o tom informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Debut Illustratosphere (2000) Dana Bártu so zoskupením výborných muzikantov za chrbtom sa dočkal chvály aj ocenenia od hudobných publicistov, predovšetkým ale od poslucháčov a ovplyvnil novú generáciu českých a slovenských muzikantov. Dobová tlač vyzdvihla nečakanú mieru citu a nežnosti, akú spolu so spoluhráčmi vložil do nahrávky. Album bol ocenený troma cenami Anděl v kategórii album, spevák a videoklip.

"Bol to pôrod, to áno, ale myslím, že sme s chlapcami vedeli a verili, že sa dotýkame niečoho výnimočného. Bolo to silné obdobie, kedy nás vlastne nič iné než muzika nezaujímala," spomína na vznik debutového albumu Dan Bárta.

Album Entropicture (2003) dôstojne nadviazal na svojho predchodcu hudobne bohatým kompletom skladieb, s dôrazom na jemnú rovnováhu tónov a citov, emócií a rozumu. Mimoriadne výkony všetkých hráčov Illustratosphere sa snúbia tak ako pri debute s Bártovými textami (s občasným prispením súputnika Ota Klempířa) a prenášajú poslucháča do iného sveta.

"Museli sme začať znova, odišiel Miro Chyška a prišiel Jarda Friedl. V tomto type spoluhrania je to vždy poznať. A Robertove Trio sa stalo pevnou súčasťou kapely, takže sme sa posunuli viac k akustickými nástrojom. Bolo to obdobie hľadania a nachádzania. Už je to dvadsať rokov," dodáva Bárta.

Pôvodne jednorazový projekt Illustratosphere, ventil autorského a hráčskeho pretlaku troch členov hudobnej skupiny J.A.R. - Dan Bárta, Filip Jelínek a Miroslav Chyška, doplnený Triom Roberta Balzara, ktorý vznikol na prelome tisícročia, sa cez viac personálnych zmien ukázal ako mimoriadne životaschopný.

Kapela hrá v súčasnosti v zostave Dan Bárta (spev), Filip Jelínek (klávesy), Miroslav Chyška (gitary), Robert Balzar (kontrabas a basová gitara) a Martin Valihora (bicie).