Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Kultúra

Východoslovenské ľudové piesne získali novú audio podobu

Ondrej Kandráč, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Texty rozprávok narozprával a piesne na CD naspieval Ondrej Kandráč. Verejnosti audioprojekt predstavia v sobotu.

Kladzany 27. júna (TASR) – Nové pohľady na tradičné východoslovenské piesne prináša najnovší projekt scenáristu, režiséra a herca Kladzianskeho ľudového divadla (KĽUD) Jozefa Jenča "Vichodňarske rozpravočki zos ľudovej špivanočki". Tretie pokračovanie humorne ladených "vichodňarskich rozpravočok" má audio podobu. Texty rozprávok narozprával a piesne na CD naspieval Ondrej Kandráč. Verejnosti audioprojekt predstavia v sobotu.

"Najznámejšie východniarske pesničky dostali v našom ponímaní rozprávkovú podobu. Samozrejme, u každej sa pracuje s textom danej pesničky," vysvetlil pre TASR autor. Motívom boli Jenčovi piesne ako Dze še kuri tam še kuri, A ot Prešova či A okolo Levoči, na CD sa ich nachádza spolu šesť. Ako doplnil, výber interpreta a rozprávača nebol náhodný. "Oslovil som Ondreja Kandráča ako osobu ľudovkárskeho typu aj ako odborníka na ľudovú pieseň," priblížil.

Verejnosti sa so svojím novým projektom Jenčo predstaví na domovskej scéne KĽUD-u, v Dome kultúry v obci Kladzany v okrese Vranov nad Topľou. Na krste sa okrem Kandráča zúčastní aj jeho matka, interpretka ľudových piesní Monika Kandráčová, ktorá zaujme funkciu krstnej mamy CD. Podujatie sa začína o 18.00 h.