Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Program Jánošík & Ondráš Festu ponúkne prepadnutie vlaku zbojníkmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Osobitne sa tento rok festival venuje fenoménu seniorských folklórnych súborov.

Nová Bystrica 21. augusta (TASR) – Skanzen v Novej Bystrici – Vychylovke sa v sobotu a nedeľu 22. augusta stane po ôsmy raz dejiskom festivalu česko-slovenskej folklórnej vzájomnosti Jánošík & Ondráš Folk Fest, nazvaného po zbojníkoch z oboch brehov rieky Moravy. Súčasťou programu bude prepadnutie vlaku zbojníckou družinou. TASR o tom informoval riaditeľ festivalu Vladimír Skalský.

Výnimočnosť tohto ročníka podľa riaditeľa festivalu spočíva v tom, že obnovuje tradíciu po prestávke vynútenej pandémiou ochorenia COVID-19 a opatreniami proti nej. Organizátori sa i teraz potýkajú so zložitejším prekračovaním česko-slovenskej hranice a ďalšími obmedzeniami. „Ľudia už však potrebujú kultúru a odreagovanie ako vzduch," skonštatoval Skalský.

Ako doplnil, v programe sú okrem tradičných častí aj perličky. „Keďže je v skanzene unikátna úvraťová železnička, nechýba prepadnutie vlaku zbojníckou družinou či program Hrajúca a spievajúca železnička. Na svoje si prídu aj milovníci starých remesiel, ktoré sa tam budú predvádzať," povedal Skalský. V nedeľu od 13.00 h sa uskutoční svätá omša pri objekte Kaplnky Panny Márie Ružencovej na lúke. Osobitne sa tento rok festival venuje fenoménu seniorských folklórnych súborov.

Podujatie organizuje Slovak & Czech World Network Žilina spolu so Slovensko-českým klubom z Prahy, Múzeom kysuckej dediny, skanzenom vo Vychylovke, Slovak World Network z Prahy a Svetovým združením Slovákov v zahraničí.