Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Výročie rozdelenia ČSFR spojí BBD a české Divadlo Drak

Ilustračná fotka. Foto: TASR Dušan Hein

Slovenská premiéra sa uskutoční 13. januára 2023 v sále Radošinského naivného divadla v Bratislave.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Tridsiate výročie rozdelenia ČSFR a vzniku dvoch samostatných republík spojí Bratislavské bábkové divadlo (BBD) s českým Divadlom Drak. Pri príležitosti výročia rozdelenia Československa vzniká divadelná reflexia fenoménu dvoch národov, ktoré na 75 rokov spojili svoj historických vývoj. "Reflexia na to, ako túto blízkosť vnímame dnes a ako ju vníma detský divák, pre ktorého je spolužitie v spoločnom štáte už len kapitolou v učebnici dejepisu," priblížil pre TASR koprodukčný projekt Stanislav Várady z BBD.

Spolu s českým Divadlom Drak z Hradca Králové sa v novej autorskej činoherno-bábkovej inscenácii pre divákov od deväť rokov a ich rodičov bude pýtať, akí vlastne sme a čo si myslíme o druhých. "Jedinečnosť projektu spočíva v rovnocennom zapojení oboch divadelných súborov. O režisérsku stoličku sa delia Šimon Spišák s umeleckým šéfom Divadla Drak Jakubom Vašíčkom," dodáva Várady k divadelnej novinke. Scénu navrhuje scénograf Karel Czech, kostýmy výtvarníčka Tereza Vašíčková a hudbu skladá Daniel Čámský. Predstavia sa členovia oboch umeleckých súborov Ľuboš Janák, Frederika Kašiarová, Ľubomír Piktor, Šimon Dohnálek, Milan Hajn a Pavla Lustyková.

Českí a slovenskí bábkoherci sa na javisku stretnú s cieľom vytvoriť pravú, nefalšovanú česko-slovenskú rozprávku. Na spoločnú cestu vyšlú dvoch najtradičnejších zástupcov svojich predstáv o samých sebe: udatného Jánošíka a utáraného Gašparka. "Táto inscenácia je metaforou nažívania v jednom útvare. Dokážeme robiť kompromisy v záujme spoločných cieľov? No akí vlastne sme? A ako vnímame druhých? A existuje vôbec niečo ako národný charakter?," pýta sa Peter Galdík, dramaturg BBD a spoluautor scenára, pod ktorý sa podpísal aj Tomáš Jarkovský, riaditeľ Divadla Drak.

Slovenská premiéra sa uskutoční 13. januára 2023 v sále Radošinského naivného divadla v Bratislave. Českú premiéru uvedú 13. mája na Hlavnej scéne Divadla Drak v Hradci Králové.