Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Výročie uznania staroslovienčiny za liturgický jazyk bude šíriť známka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Motívom známky je rukopisná strana jedného z najstarších hlaholských rukopisov z konca 10. storočia s prepisom začiatku Evanjelia podľa Marka.

Nitra 5. júla (TASR) – Pri príležitosti 1150. výročia uznania staroslovienčiny ako štvrtého liturgického jazyka vydala Slovenská pošta v spolupráci s Vatikánom unikátnu poštovú známku. Jej slávnostná inaugurácia sa uskutočnila počas Cyrilo-metodskej národnej púte vo štvrtok v Nitre.

„Poštová známka bude od dnešného dňa po celom svete šíriť túto vzácnu udalosť dávnej a slávnej histórie našej vlasti,“ povedal počas slávnostného uvedenia známky filatelista Milan Šajgalík, ktorý odovzdal známku vo forme hárčeka hlavnému celebrantovi svätej omše, prešovskému arcibiskupovi – metropolitovi Jánovi Babjakovi.

Motívom známky je rukopisná strana jedného z najstarších hlaholských rukopisov z konca 10. storočia s prepisom začiatku Evanjelia podľa Marka. Hárček je doplnený o motívy súvisiace s kostolom Santa Maria Maggiore v Ríme, v ktorom v roku 868 pápež Hadrián II. posvätil staroslovienske preklady bohoslužobných kníh prinesených do Ríma svätým Konštantínom a Metodom, čo sa považuje za akt ich uznania ako liturgického jazyka.

Známka v nominálnej hodnote 2,80 eura vychádza ako 660. známka v poradí za 25 rokov existencie Slovenskej republiky. Autorom jej návrhu je profesor Dušan Kállay. Tlačové podklady vo forme oceľorytiny zhotovil František Horniak. Známku vyrobila Tlačiareň Hradištko v spolupráci s Poštovou tlačiarňou cenín Praha.