Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Na Hrebienku vystavujú návštevu kráľovnej Alžbety spred 15 rokov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava sa koná aj pri príležitosti 30. výročia novodobých britsko-slovenských vzťahov, ktoré si oba štáty v tomto roku pripomínajú. Bude sprístupnená dva týždne.

Vysoké Tatry 5. júna (TASR) - Na jeseň tohto roku uplynie 15 rokov, odkedy kráľovná Alžbeta navštívila Slovensko. Pri tejto príležitosti v pondelok na Hrebienku vo Vysokých Tatrách za účasti britského veľvyslanca Nigela Bakera sprístupnili fotografickú výstavu. Tá približuje jednotlivé časti návštevy zosnulej britskej panovníčky vrátane dní, ktoré strávila v tatranskom regióne.

"Kráľovná patrila medzi najfotografovanejšie osobnosti sveta. Niektoré z fotografií doteraz neboli publikované. Myslím si, že je veľmi dôležité si túto udalosť pripomenúť, bol to jediný britský panovník, ktorý navštívil Slovensko a bol to míľnik v našich vzájomných vzťahoch," uviedol Baker. Okrem prírody na panovníčku podľa neho zapôsobili najmä ľudia, s ktorými mala možnosť sa stretnúť, okrem iných napríklad horskí záchranári či vodcovia. Výstava sa koná aj pri príležitosti 30. výročia novodobých britsko-slovenských vzťahov, ktoré si oba štáty v tomto roku pripomínajú. Bude sprístupnená dva týždne.

"Pre Tatry to bola veľká pocta, keď ich v roku 2008 navštívil kráľovský manželský pár a výročie tejto udalosti sme si chceli patrične pripomenúť. Táto udalosť si vyžadovala veľké prípravy, najmä bezpečnostné, nič sme nemohli podceniť, myslím si, že sme to vtedy zvládli veľmi dobre," uviedol primátor Jozef Štefaňák, ktorý v tom čase pôsobil ako mestský policajt. Verí, že sa im v budúcnosti podarí v Tatrách privítať aj Karola III. Vysoké Tatry sú často miestom vzácnych návštev, podľa Štefaňáka je to najmä vďaka tomu, že sú považované za klenot Slovenska. V tejto súvislosti sa už teraz začínajú miestni pripravovať na 30. výročie návštevy pápeža Jána Pavla II, aj túto udalosť si chcú v meste patrične pripomenúť.