Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Výstava 1492 v múzeu v Trebišove približuje tvorbu Mária Flaugnattiho

Na snímke akademický maliar Mário Flaugnatti si prezerá svoju výstavu obrazov v priestoroch Múzea v Trebišove 14. novembra 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Autor je akademický maliar, venuje sa reštaurátorskej praxi a voľnej tvorbe v odbore maľba, grafika a fotografia.

Trebišov 14. novembra (TASR) - Tvorbu výtvarníka Mária Flaugnattiho predstavuje nová výstava pod názvom 1492, ktorú otvorili v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove. Názov výstavy odkazuje na rok označovaný za rok objavenia Ameriky.

"Mňa táto téma v zásade od malička nejakým spôsobom zaujíma, venujem sa jej a dá sa povedať, že nejakých 30 rokov ju obmieňam. Z 28 plátien, ktoré sú nainštalované, tak minimálne dve tretiny sú pod týmto názvom," povedal autor pre TASR. Ide pritom podľa neho aj o nostalgiu z detstva spojenú s príbehmi o Indiánoch a Divokom západe od spisovateľa Karla Maya. "Tým, ako som dospieval, som sa trošku aj po tej profesionálnej stránke začal venovať tej tematike a otvoril sa priestor, ktorý doteraz ešte nie je zmapovaný natoľko, ako napríklad kultúra európska. Čiže mňa táto téma zaujíma a stále mi otvára nejaké nové možnosti, respektíve informácie, ktoré som predtým nepostihol," skonštatoval Flaugnatti.

Na snímke výstava obrazov v priestoroch Múzea v Trebišove 14. novembra 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc


Autor je akademický maliar, venuje sa reštaurátorskej praxi a voľnej tvorbe v odbore maľba, grafika a fotografia. Žije a tvorí v Bratislave, je rodákom z Trnavy, avšak vyrastal a detstvo prežil práve v Trebišove. "Ja sa považujem za Trebišovčana a keď mi bola poskytnutá možnosť vystavovať v tomto priestore, tak som nezaváhal," dodal k výstave, ktorú v trebišovskom kaštieli otvorili v piatok 11. novembra.