Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

VIDEO: Výstava 40 rokov Štúdia L+S je poctou dvojici Lasica - Satinský

Snímka z vernisáže výstavy 40 rokov Štúdia L + S. Výstava je venovaná vzniku Štúdia L + S a jeho dvom vedúcim osobnostiam – Milanovi Lasicovi a Júliusovi Satinskému. Výstava potrvá do 30. septembra. V Bratislave 10. júna 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Výstava sprevádzaná textom, ale aj plagátmi, ukazuje tiež niektoré doteraz nezverejnené fotografie z inscenácií, v ktorých Lasica a Satinský účinkovali.

Bratislava 10. júna (TASR) - Divadelný ústav otvoril v piatok v Bratislave výstavu 40 rokov Štúdia L+S, venovanú vzniku divadla a jeho dvom vedúcim osobnostiam Milanovi Lasicovi a Júliusovi Satinskému. "Sú akoby sprievodcami, hlavnými postavami celej výstavy, pretože v Štúdiu L+S predsa hosťovalo mnoho súborov a divadiel, veľa ľudí s nimi spolupracovalo," uviedla pre TASR Bohuslava Vaňková, autorka výstavy, ktorá vznikla pri príležitosti otvorenia Štúdia S v roku 1982.

"Mapuje cestu od prvého stretnutia dvojice, cez spoločné tvorivé začiatky, účinkovanie nielen v Štúdiu L+S, ale aj v Divadle na Korze, Novej scéne a ďalších," priblížila teatrologička s tým, že pri výbere fotografií využila dokumentáciu Divadelného ústavu, ale aj archív Štúdia L+S. Výstava sprevádzaná textom, ale aj plagátmi, ukazuje tiež niektoré doteraz nezverejnené fotografie z inscenácií, v ktorých Lasica a Satinský účinkovali, rovnako z rôznych podujatí a stretnutí dvojice s osobnosťami českej i slovenskej divadelnej kultúry. "Získala som aj fotografie od pána Rudolfa Baranoviča z posledného koncertu pána Milana Lasicu, ktorými som uzavrela celú cestu dvojice Lasica - Satinský," dodala Vaňková.

Výstava je výsledkom jej divadelného výskumu, pre teatrologičku je tiež "srdcovou záležitosťou", keďže od roku 2017 pôsobí v Štúdiu L+S ako šepkárka. "Stihla som šepkať aj pánovi Lasicovi, šepkávala som všetky dlho uvádzané inscenácie Mínus dvaja či Rybárika kráľovského," spomína Vaňková. "Pán Lasica bol absolútne spoľahlivý, muselo sa niečo udiať, že nevedel. Málokedy sa pomýlil, šepkala som mu možno päťkrát v živote, to som asi aj veľa povedala. Naozaj si všetko držal hlave," prezradila autorka, ktorá výstavou vzdáva poctu dvojici Lasica - Satinský a ich divadelnému stánku.



Štúdio S otvorili v roku 1982, vzniklo prestavbou bývalého Tatra revue. Divadlo bolo stabilnou scénou umeleckej agentúry Slovkoncert, ktorá okrem hudobnej produkcie zastrešovala aj divadelnú činnosť. Uvádzali sa tu divadelné inscenácie komorného typu, hosťovali tu rôzne české i slovenské divadlá, ktoré ladili s profilom Štúdia S. Konali sa tu i koncerty, niekedy aj časti programov Bratislavskej lýry či Bratislavských hudobných slávností. Jeho prvým riaditeľom a hlavným formovateľom bol Štefan Ladižinský. V roku 1999 Štúdio S premenovali na Štúdio L+S, stalo sa súkromným s dvoma vedúcimi osobnosťami - M. Lasicom a J. Satinským. Divadlo nemá stály súbor, funguje ako agentážne. Vyniká koncepciou priestoru - vo vzťahu javisko s hľadiskom je možné ho vyskladať šiestimi až ôsmimi spôsobmi.

Výstava potrvá do 30. septembra.