Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Bratislava pozýva na výstavu Človek človeku

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Kurátorom sa podarilo na základe zmyslových vnemov sprítomniť myšlienkový a názorový svet lekára Kocha, do ktorého patril aj architekt Jurkovič.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Človek človeku. Karel Koch a Dušan Jurkovič je názov neštandardnej výstavy, ktorú otvorili v piatok v Múzeum mesta Bratislavy (MMB) v Starej radnici. V niekoľkých tematických častiach približuje myšlienkový svet a životnú filozofiu uznávaného lekára Karla Kocha a jeho priateľa, architekta Dušana Jurkoviča. "Spoločný dialóg oboch aktérov sa zhmotnil najmä v projekte súkromného sanatória na bratislavských Palisádach. Výstava však odhaľuje omnoho viac," uvádza múzeum.

Kocha a Jurkoviča spájalo osobné priateľstvo, činorodosť, spoločenská angažovanosť, vysoko nastavené morálne zásady i účasť v protinacistickom odboji počas druhej svetovej vojny. "Popri profesijnej praxi a vlastných podnikateľských aktivitách nebolo Kochovi ani Jurkovičovi nikdy ľahostajné spoločenské a politické dianie. Svoj kapitál – finančný, spoločenský, kultúrny či intelektuálny – využívali okrem vlastného profitu i na podporu znevýhodnených či prenasledovaných skupín obyvateľstva," dodáva múzeum.

Výstava sprostredkúva návštevníkom myšlienkový svet jednotlivca a ducha doby, v ktorej žil. Kurátorom sa podarilo na základe zmyslových vnemov sprítomniť myšlienkový a názorový svet lekára Kocha, do ktorého patril aj architekt Jurkovič. "Ide o projekt, v ktorom 'vystavujeme' idey a myšlienky v celej ich nahote a hĺbke. Ich aktuálnosť i s odstupom desaťročí svedčí o veľkosti Kochovej osobnosti, pričom najsilnejšie vyznieva idea humanizmu a spätosti s prírodou," približuje odborný spolupracovník výstavy Daniel Hupko.

Jedna z výstavných sál je venovaná Kochovým myšlienkam, ktoré sa v priestore objavujú v textovej i vo zvukovej podobe. "Sú sprevádzané vizuálnym materiálom, ktorý sa viaže k rodine a osobe Dušana Jurkoviča. Tematické celky a obrazové krajiny otvárajú komplexné témy identity, etiky, hodnoty, kvality či originality, ktoré so životom a stvorbou Karla Kocha aDušana Jurkoviča veľmi úzko súvisia," vysvetľuje autorka konceptu a spolukurátorka výstavy Jitka Škopová.

Ďalšia časť výstavy je venovaná projektu súkromného Kochovho sanatória, ktoré navrhoval Jurkovič. Jeho súčasťou je aj priľahlá dendrologicky bohatá záhrada. "Poskytovala útočisko na načerpanie fyzických i psychických síl. Tento koncept odráža dominantné Kochovo presvedčenie o liečivej sile prírody a jej pozitívnom vplyve na duševné a fyzické zdravie," dodáva MMB.

Výstava potrvá do 26. februára 2023.