Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Výstava Earth, Wind & Fire predstaví tvorbu výtvarníka Miroslava Sanda

Na archívnej snímke výstava v Nitrianskej galérii. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Sandanus sa vo svojich dielach venuje spoločenským a environmentálnym témam. Reaguje v nich na ekologickú krízu, ktorá je spôsobená aktivitou človeka.

Nitra 16. júna (TASR) - Nitrianska galéria predstaví tvorbu výtvarníka Miroslava Sandanusa. Výstava s názvom Earth, Wind & Fire bude sprístupnená v priestore Galérie mladých od 23. júna do 28. augusta.

Sandanus sa vo svojich dielach venuje spoločenským a environmentálnym témam. Reaguje v nich na ekologickú krízu, ktorá je spôsobená aktivitou človeka. "Vytvára maliarske krajinné prostredia s pochmúrnou, melancholickou, existenciálnou atmosférou, akési dramatické divadelné scény. Na jednej strane opustené, zničené a vyľudnené krajiny, inokedy pracuje s motívom postáv," uviedla kurátorka výstavy Barbora Kurek Geržová.

Ako doplnila, autor často pracuje aj so symbolikou prírodných živlov, akými sú oheň, tornádo či búrka. "Zobrazuje krajinu znečistenú civilizačným odpadom, tematizuje ilegálne skládky. Autorove obrazy diváka vtiahnu a pohltia, ak ide o rozmerné plátna, ale aj intímnejšie a drobnejšie formáty," dodala Kurek Geržová.