Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Výstava fotografií predstaví osobnosti českej krajanskej komunity v SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Česká národnostná menšina je podľa ostatného Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 treťou najpočetnejšou v SR.

Bratislava 1. apríla (TASR) – Tváre predstaviteľov českej krajanskej komunity na Slovensku predstaví nová výstava v Českom centre v hlavnom meste. Veľvyslanectvo Českej republiky v SR a České centrum ju slávnostne otvoria vo štvrtok 7. apríla, sprístupnená bude do 6. mája. Informuje o tom České centrum.

"Zámerom tohto projektu je predstaviť osobnosti českých krajanských organizácií na Slovensku prostredníctvom fotografií Petra Korčeka," približuje organizátor na svojom webe. "Korčekove portréty ukazujú osobnosti, ktoré bez väčšej publicity neúnavne pripravujú akcie a budujú vzťah k rodnej kultúre a jazyku," dodáva.

České krajanské spolky na Slovensku vznikli v prvej polovici 90. rokov, keď sa po rozdelení spoločného štátu stali Česi žijúci na Slovensku národnostnou menšinou. Vôbec prvé oficiálne združenie Spolok Čechov na Slovensku bolo zaregistrované 17. júna 1993. V súčasnosti je aktívnych niekoľko regionálnych organizácií, viaceré spolky však v poslednom období ukončili svoju činnosť.

Česká národnostná menšina je podľa ostatného Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 treťou najpočetnejšou v SR. Počet jej príslušníkov však ubúda. Kým v sčítaní 2001 sa k českej národnosti prihlásilo 44.620 osôb a pred desiatimi rokmi 30.367, v sčítaní 2021 ich bolo 28.996 (0,53-percentný podiel populácie). Najpočetnejšie zastúpenie má česká komunita v Bratislavskom kraji, najvyšší podiel v rámci okresov dosahuje v okrese Bratislava I, teda bratislavskom Starom Meste.

K českej národnosti sa takisto prihlásilo 16.175 osôb z vyše 306.000 sčítaných, ktoré odpovedali na otázku o ďalšej národnosti, aj v tomto prípade je ich najviac z Bratislavského kraja.