Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Východoslovenská galéria ponúka výstavu o košických výtvarníkoch

Na snímke Gabriel Bodnár: akademický maliar Štefan Roskovanyi, portrét v ateliéri, rok 1998. Foto: TASR - František Iván

Výstava vychádza z dlhodobého projektu dvoch košických fotografov.

Košice 13. mája (TASR) – Výstavu s názvom Košickí výtvarníci a ich ateliéry (1972 - 2018) sprístupnili vo štvrtok vo Východoslovenskej galérii v Košiciach. Ide o autentické a osobité zachytenie atmosféry košických vizuálnych umelcov predovšetkým vo vlastnom ateliéri či v domácom prostredí. Autormi fotografií sú Zdeněk Smieško a Gabriel Bodnár, výstava potrvá do 17. júna 2021.

„V rámci kritického galerijného prieskumu hlavnými hrdinami výstavy tak nebudú umelecké diela, ale samotní tvorcovia a portréty ich bohatého introvertného sveta. Autori fotografií touto výstavou vyjadrujú poctu početnej skupine výtvarníkov a výtvarníčok, ktorí pôsobili na košickej scéne a spoluvytvárali tak výtvarnú kultúru tohto mesta a východoslovenského regiónu,“ informovala galéria.

Výstava vychádza z dlhodobého projektu dvoch košických fotografov. Ide aj o dialóg pedagóga a žiaka, keďže Smieško našiel v Bodnárovi pokračovateľa, ktorý nadviazal na potrebu dokumentovať košické prostredie. Fotografie zachytávajú viac ako 30 výtvarníkov, nosnou časťou je predstavenie silnej staršej generácie - Juraj Bartusz, Maria Bartuszová, Katarína a František Blažovci, Margita Balšianková, Igor Ďurišin, Július Jakoby, Jozef Kornúcik či Ján Mathé. Za nimi nasledujú autori priebojnej strednej generácie, ktorá iba nastupovala na výtvarnú scénu v priebehu 80. rokov minulého storočia - Jozef Amrich, Peter Čisárik, Andrea a Peter Lipkovičovci, Zbyněk Prokop, Peter Sceranka, Viktor Šefčík a ďalší.