Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Kultúra

Výstava Insight v Bratislave predstavuje výber z tvorby A. Haasa

Na snímke výtvarník Ašot Haas počas otvorenia výstavy Insight v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave 20. októbra 2023. Foto: TASR - Dano Veselský

V sídelnej budove SNM v Bratislave je prístupná do 4. februára 2024.

Bratislava 20. októbra (TASR) - V Slovenskom národnom múzeu (SNM) otvorili vo štvrtok (19. 10.) výstavu Insight. Predstavuje výber z aktuálnej tvorby multimediálneho vizuálneho umelca Ašota Haasa. V sídelnej budove SNM v Bratislave je prístupná do 4. februára 2024.

Výstava je inšpirovaná minuloročným rezidenčným pobytom umelca, ktorý Haas absolvoval v Slovenskom inštitúte v Jeruzaleme. "Prináša imaginatívne diela ovplyvnené geniom loci svätého mesta so všetkým jeho bohatstvom, spiritualitou a kombináciou rozličných vierovyznaní ľudí tam žijúcich," približuje múzeum.

"Navnímať objekty, prostredníctvom ktorých vyjadrujem svoje impresie, si vyžaduje vnútorne spomalenie a upriamenie pozornosti na množstvo drobných detailov, ktoré sú výsledkom zložitého autorského kódovania a vyhodnocovania dát. Zvuková vrstva výstavy uvádza zároveň návštevníka do hladiny alfa a navodzuje mu pocit uvoľnenia a pokojný stav vedomia," uviedol k výstave Ašot Hass, slovenský výtvarník ruského pôvodu.

Výstavný projekt je koncipovaný ako tmavá, intímna a zároveň intenzívna scenéria, z ktorej útrob vystupujú nové umelecké série. Premiéru má figurálna kompozícia, ktorá je apropriáciou sochy Michelangelovho Dávida. "Haas ho dynamizuje, otáča o 360 stupňov a vzniká výrazná formálna deformácia a symbolika neúnavnej snahy o dosiahnutie nedosiahnuteľného," opisuje SNM výstavu, ktorá prezentuje aj nový cyklus šiestich kusov diamantov, odkazujúcich na izraelské bohatstvo a obchod.

Autor sa ponoril do histórie vzniku diamantov a inšpiroval sa najdokonalejšou verziou brúsenia, ktorú prepočítal a vytvoril belgický dizajnér a technik Marcel Tolkowsky (1899 - 1991). Prostredníctvom skenovania Tolkowského briliantov Haas vytvoril vlastné verzie, ktoré pretavil do optického skla a pokoval vákuovou technológiou.

Ďalej ponúka aj svetelné objekty - lineárne kruhové motívy, reprezentujúce priestory neznámych sakrálnych kupol či vibrujúce abstraktné reliéfne kresby z plexiskla, ktoré divákov "vťahujú do spirituálneho sveta neviazaného na konkrétnu vieru".

"Svetelné objekty Ašota Haasa svojou originálnou vnútornou geometriou vytvárajú pozoruhodný kontrast s historizujúcim interiérom sídelnej budovy SNM a návštevníkom tak jedinečným spôsobom sprostredkujú mágiu vnútorného sveta umelca v celej jeho hĺbke," komentoval výstavu generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.