Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Výstava Jozef Zajko 100 uctí významnú osobnosť slovenského baletu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Jozef Zajko spolupracoval s divadlami v Poľsku, Česku i na Slovensku. V SND sa ako choreograf predstavil naposledy v roku 1985 detským baletom Tibora Freša Narodil sa chrobáčik.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Sté výročie narodenia prvého slovenského choreografa Jozefa Zajka si Slovenské národného divadlo (SND) pripomína aj výstavou fotografií vo foyeri opery a baletu v novej budove SND, ktorá v skratke predstavuje výraznú osobnosť tanečníka i choreografa. Výstava je sprístupnená hodinu pred predstavením podľa programu. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Jozef Zajko (1923 - 1991) sa narodil v Borčanoch, okres Bánovce nad Bebravou. V roku 1939 sa jeho rodina presťahovala do Bratislavy, kde začal študovať na obchodnej akadémii. "Viac ako čísla a obchod ho zaujímalo umenie, hudba a tanec. Tajne navštevoval súkromnú baletnú školu Gerdy Garajovej," približuje národné divadlo umelca, ktorý ako 21-ročný zaklopal na dvere baletnej sály v SND a absolvoval konkurz. "Šéfom baletu bol vtedy Maximilián Froman, u ktorého sa za prijatie mladého adepta údajne prihovoril aj člen vtedajšieho operetného súboru SND František Krištof Veselý," dodáva Pažítková.

Zajko bol podľa jej slov prototypom hrdinov klasických baletov - vysoký, súmernej postavy, s fotogenickou, charizmatickou tvárou. Za rok od svojho nástupu sa od krátkych tanečných vstupov eléva vypracoval k prvému menšiemu sólu v balete Kráľovná bábik. Zverovali mu čoraz náročnejšie postavy a väčšie tanečné party. Po štyroch rokoch získal sólistickú zmluvu a balet SND získal popri talianskych, nemeckých, maďarských a českých tanečníkoch prvého slovenského sólistu.

Počas 40-ročného pôsobenia v SND exceloval ako sólista, neskôr ako choreograf. Mal herecké nadanie a každej postave vedel dať pravý charakter a výraz. Najplodnejším obdobím Zajka ako choreografa boli 60. roky minulého storočia, keď okrem Ravelovho baletu Dafnis a Chloe, Bartókovho Zázračného mandarína, Dvořákových Slovanských tancov a Adamovej Giselle naštudoval prvý pôvodný slovenský balet Rytierska balada na hudbu Šimona Jurovského a na námet Margity Figuli. Bol tiež autorom viacerých baletov pre deti.

Jozef Zajko spolupracoval s divadlami v Poľsku, Česku i na Slovensku. V SND sa ako choreograf predstavil naposledy v roku 1985 detským baletom Tibora Freša Narodil sa chrobáčik. K tomuto titulu sa baletný súbor vrátil pred desiatimi rokmi. Pri príležitosti nedožitých 90. narodenín Jozefa Zajka ho naštudoval prvý predstaviteľ hlavnej postavy Svätojanka Igor Holováč.