Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Výstava v kaštieli v Krásnej približuje tvorbu rezbára Ondreja Gadžora

Nezisková organizácia Zachráňme kaštieľ v Krásnej, n. o. organizuje výstavu rómskeho umeleckého rezbára Ondreja Gadžora, ktorý zomrel minulý rok a bol žiakom a pomocníkom Vojtecha Löfflera, u ktorého pracoval 11 rokov. Svojou tvorbou plastík sa vymyká z bežnej produkcie neškolených sochárov. Na snímke výstava diel Ondreja Gadžora v zrekonštruovanom kaštieli v košickej mestskej časti Krásna 25. apríla 2014. Foto: TASR/František Iván

Výstava je poctou umelcovi a rekapituláciou jeho tvorby. Gadžor bol pomocníkom sochára Vojtecha Löfflera, u ktorého pracoval 11 rokov.

Košice 25. apríla (TASR) – Výstavu plastík rómskeho umeleckého rezbára Ondreja Gadžora dnes otvárajú v obnovenom kaštieli v košickej mestskej časti Krásna.

Viac ako 80 diel je výberom z tvorby tohto rodáka z Krásnej, ktorý vlani náhle zomrel vo veku 57 rokov. Návštevníci si ich môžu pozrieť do 31. mája.

Výstava je poctou umelcovi a rekapituláciou jeho tvorby. Gadžor bol pomocníkom sochára Vojtecha Löfflera, u ktorého pracoval 11 rokov. Svojou tvorbou plastík sa vymyká z bežnej produkcie neškolených sochárov. Mal niekoľko samostatných výstav a pravidelne sa zúčastňoval sochárskych plenérov. Umelcove diela sú vystavené aj v Los Angeles alebo Vatikáne.



Čisté línie, hra s drevom a jeho kresbou

Nezisková organizácia Zachráňme kaštieľ v Krásnej, n. o. organizuje výstavu rómskeho umeleckého rezbára Ondreja Gadžora, ktorý zomrel minulý rok a bol žiakom a pomocníkom Vojtecha Löfflera, u ktorého pracoval 11 rokov. Svojou tvorbou plastík sa vymyká z bežnej produkcie neškolených sochárov. Na snímke výstava diel Ondreja Gadžora v zrekonštruovanom kaštieli v košickej mestskej časti Krásna 25. apríla 2014.
Foto: TASR/František Iván
"Abstrakcia a forma jeho plastík presahuje normál ľudovej tvorby a konečný tvar je niekde medzi moderným európskym sochárstvom a africkými ľudovými soškami. Jeho diela akoby strácali vo svojej forme hmotnosť a pôsobia ľahko. Jeho silnou stránkou sú čisté línie a hra s drevom a jeho kresbou, ktorú vo svojich dielach rafinovane využíva. Jednou z jeho hlavných tém je žena," predstavil umelca riaditeľ neziskovej organizácie Zachráňme kaštieľ v Krásnej Marek Kažimír.

Výstavu s dnešnou vernisážou o 18.00 h organizuje OZ Zachráňme kaštieľ v Krásnej, spoluorganizátorom je košické Múzeum Vojtecha Löfflera, ktoré zapožičalo časť diel zo svojho depozitu. Kurátorom je Peter Lopuchovský. Výstava bola podporená z dotačného programu mesta Košice a koná sa pod záštitou primátora Richarda Rašiho.

Rekonštrukcia kaštieľa v Krásnej sa realizovala v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry - Košice 2013.