Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Výstava malieb z festivalu Pohoda je v paláci, kde hrával Beethoven

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Diela vznikali na Pohode od roku 2006 v Kreatívnej zóne.

Bratislava 20. júna (TASR) – Výstava 10 rokov v Pohode je výberom obrazov vytvorených umelcami v rámci Kreatívnej zóny na najväčšom slovenskom hudobnom festivale Pohoda. Expozícia s podporou Ministerstva kultúry SR je v priestoroch Freshmen's Gallery v rekonštruovanom Keglevichovom paláci na Panskej ulici 27 v Bratislave.

Diela vznikali na Pohode od roku 2006 v Kreatívnej zóne, na ktorej sa organizačne podieľalo občianske združenie Euforion a 4D Gallery. Pri maľovaní sa tam vystriedalo množstvo slovenských aj zahraničných výtvarníkov. Na prvom poschodí spomínaného paláca sú vo viacerých miestnostiach obrazy, ktoré vytvorili Boris Sirka, András Cséfalvay, Peter Sulo, Milan Vagač, Katarína Janečková, Alexandra Barth, Andrea Kopecká, Jan Vytiska, Pavel Ptáčnik, DAOR, Matúš Maťátko, Marek Cina, Andrej Dúbravský, Deny Spour, Dominika Žáková, Rita Koszorús, Miriam Schniererová a ďalší autori.

"Táto kolekcia je archívom intenzívnych spomienok, tých najpríjemnejších momentov strávených v tvorivom rauši. Je o odovzdávaní a prijímaní energie uprostred najväčšieho slovenského festivalu, o farebných fŕkancoch v tráve, a bezprostrednom zaznamenaní impresií, ale aj o precízne prevedených autorských koncepciách," konštatuje Tomáš Lukačka z Euforionu.

Výstava je v barokovom paláci, kde v novembri 1796 koncertoval Ludwig van Beethoven svojej hostiteľke grófke Anne Keglevichovej. Potrvá do 25. júna.