Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Výstava Miklóšovej približuje necitlivé zásahy človeka v prírode

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Návštevník výstavy môže okrem pozorovania aj sám autorkine diela premiestňovať, prechádzať sa medzi inštaláciou, odniesť si niektoré časti hornín, cítiť exotické korenisté vône, či ich rozprašovať.

Banská Štiavnica 24. septembra (TASR) - Z ekologickej literatúry, konkrétne z diela Alda Leopolda, ktorý už v 19. storočí vyjadril znepokojenie z narušenia stability ekosystému, čerpá inšpiráciu výstavný projekt Eriky Miklóšovej, ktorý sprístupnia verejnosti v piatok o 17.30 h v Galérii Júliusa Bindera v Banskej Štiavnici.

"Leopold popisoval postavenie človeka v rámci ekosystému niekde uprostred. Ako článok v súvislosti zmien, ktoré sa v prírode dejú. Nestojí na jeho vrchu," uviedla k výstave galeristka Lenka Binderová.

Podľa nej zámerom projektu Miklóšovej je poukázať na zmeny, ktoré sa v prírode udejú po necitlivom zásahu človeka. "Autorka tieto procesy pozoruje, zaznamenáva v priebehu roka, reflektuje, aký majú dosah na človeka, v neposlednom rade aj na seba samú ako autorku," priblížila. Proces zmien v prírode je zaznamenávaný denníkovým spôsobom v rôznych technikách. Od autorských knižiek – denníkov až po videá a inštalácie.

Návštevník výstavy môže okrem pozorovania aj sám autorkine diela premiestňovať, prechádzať sa medzi inštaláciou, odniesť si niektoré časti hornín, cítiť exotické korenisté vône, či ich rozprašovať.

Autorka predstaví okrem novej kolekcie veľkoformátových obrazov aj malé či netradičné objekty, menšie nepatrné úkony, ktoré jej ozvláštňovali mesiace uplynulého roka.

Erika Miklóšová (1984) absolvovala Strednú združenú školu scénického výtvarníctva v Bratislave, neskôr pokračovala v štúdiu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéri Daniela Fischera. Aktuálne pôsobí ako pedagóg na Strednej umeleckej škole scénického výtvarníctva v Bratislave.