Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Výstava Moje DNA v Starom divadle v Nitre predstaví tvorbu D.Bidelnicu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Bidelnicova tvorba prechádzala viacerými vývojovými etapami, od realistickej postupne prechádzala ku geometrickej abstrakcii, v ktorej sa stával dominantným kolorizmus.

Nitra 5. apríla (TASR) - Výberom tapisérií a počítačovou grafikou v Galérii Foyer v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre predstaví svoju tvorbu akademický maliar Daniel Bidelnica. Vernisáž výstavy Moje DNA sa uskutoční v utorok 9. apríla. Záujemcovia si môžu výstavu pozrieť do 30. mája, informovala kurátorka Marta Hučková Kocianová.

Nitriansky rodák Daniel Bidelnica je absolventom VŠVU v Bratislave. Tvorí ako umelec v slobodnom povolaní. Záber jeho tvorby je široký od maľby, grafiky, farebnej plastiky, body paintingu, zasahuje do reklamy a tiež sa venuje novým formám dizajnu.

Bidelnicova tvorba prechádzala viacerými vývojovými etapami, od realistickej postupne prechádzala ku geometrickej abstrakcii, v ktorej sa stával dominantným kolorizmus. Novým impulzom pre maliarsku tvorbu autora sa stali študijné zahraničné pobyty a nimi boli ovplyvnené i obdobia jeho maliarskej práce.

Tvorbu predstavil autor okrem európskych krajín aj v Kanade, Mexiku, Brazílii, Egypte. Jeho diela sa nachádzajú v súkromných a galerijných zbierkach takmer po celom svete.