Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Bratislavská výstava Rieka v meste približuje projekty späté s Dunajom

Na archívnej snímke z 1. februára 2022 priestor pri Horárni na Peknej ceste počas tlačovej konferencie Ministerstva životného prostredia SR na tému vyhlásenie novej prírodnej rezervácie Vydrica v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Výstava obsahuje celkovo 14 projektov, z ktorých šesť je v súčasnosti v štádiu ideového návrhu, na dvoch sa aktívne pracuje.

Bratislava 6. mája (TASR) – Projekty, ktoré sú späté s Dunajom a ktoré majú zmeniť tvár dunajských brehov a ovplyvniť tak atmosféru, ktorú prináša rieka obyvateľom i návštevníkom Bratislavy, mapuje výstava Rieka v meste. Prístupná je dva mesiace na Rybnom námestí. Je súčasťou širšej diskusie o Dunaji, za ktorou stojí Bratislavská organizácia cestovného ruchu – Bratislava Tourist Board (BTB).

"Hoci je Dunaj jednou z významných dominánt Bratislavy, život na Dunaji a aktivity pre obyvateľov a návštevníkov sú slabé a rozsah miest, na ktorých môžu Bratislavčania a návštevníci mesta aktívne tráviť chvíle v dotyku s riekou, je v porovnaní so zahraničím primalý," skonštatoval predseda predstavenstva BTB Vladimír Grežo.

Výstava je rozdelená do troch častí. Prvá z nich predstavuje projekty, ktoré navrhli súkromné spoločnosti a developeri. Druhá zobrazuje projekty mesta a verejných inštitúcií a tretia sa zameriava na pozitívne príklady využitia rozvoja potenciálu riek v zahraničných metropolách. Všetky projekty sú predstavené v slovenskom a anglickom jazyku.

Výstava obsahuje celkovo 14 projektov, z ktorých šesť je v súčasnosti v štádiu ideového návrhu, na dvoch sa aktívne pracuje. Projekty zobrazujú napríklad Nové Lido, Eurovea city, Vydricu, rekonštrukciu amfiteátra na Devíne, vodácky areál v Jarovciach, ekocentrum v Čunove, Bratislavský dunajský park či lávky na Chorvátskom ramene. Šesť reálnych príkladov zo zahraničia približuje Isar Mníchov, Donau-Auen, Antverpy - vodný bus, Hamburg-Hafen City, pražské náplavky či nábrežia v Paríži a Berlíne.

"Cieľom nie je propagácia konkrétnych projektov ani zámerov. Naša organizácia chce spájať aktérov, udržovať pravidelnú diskusiu o budúcej podobe rieky, súvisiacej infraštruktúre, doprave, turizme a ponuke vyžitia pre obyvateľov a návštevníkov,"
poznamenal Grežo.

Výstava Rieka v meste je súčasťou aktivít na podporu rozvoja Dunaja a jeho okolia. Je voľným pokračovaním marcovej odbornej konferencia Na jednej lodi. Pripravované je ďalšie podujatie pre širokú verejnosť.