Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Kultúra

Diela vytvorené na písacom stroji ponúka výstava v Nitre

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Trpezlivosť, presnosť, jemnosť a predstavivosť boli hodiny a hodiny trénované, čo sa premietlo do vášnivej zručnosti v umení na písacích strojoch, doplnili organizátori.

Nitra 13. decembra (TASR) - V nitrianskej synagóge v utorok popoludní sprístupnia expozíciu s dielami srbsko-slovenského výtvarníka Roberta Tomšika. Výstava s názvom Čo slovo nevypovie, stroj nakreslí potrvá do 29. januára.

Ako uviedli organizátori, umelec svoje diela vytvára zvláštnou technikou pomocou písacieho stroja. "Jeho cesta sa začala ako koníček v roku 2006, keď začal experimentovať s vybranými formami takzvaného ASCII umenia. Vytváral krajinky, tvary, portréty či zvieratá vytvorené číslami a písmenami v programe Microsoft Word. Po mnohých rokoch ho jeho láska k umeniu a starožitnostiam priviedla k tradičnejšiemu spôsobu tvorby a na toto špecifické umenie začal využívať písací stroj," vysvetlili organizátori výstavy.

Tomšik postupne prešiel od jednoduchých námetov až po komplexné diela. "Trpezlivosť, presnosť, jemnosť a predstavivosť boli hodiny a hodiny trénované, čo sa premietlo do vášnivej zručnosti v umení na písacích strojoch," doplnili organizátori.