Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Výstava v Apponyiovskej knižnici pripomenie tragický osud Titanicu

Na svoju prvú a poslednú plavbu sa Titanic vydal z britského prístavu Southampton do amerického New Yorku 10. apríla 1912. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

S Apponyiovskou knižnicou je spojený aj príbeh milionára a dobrodruha Thomasa Cardezu, ktorý v Oponiciach strávil niekoľko rokov a bol jedným z mála ľudí, ktorým sa podarilo prežiť skazu Titanicu.

Oponice 3. augusta (TASR) – Úlomky z vraku legendárneho Titanicu i rekvizity, ktoré boli použité pri natáčaní oscarového filmu Titanic od Jamesa Camerona, budú môcť vidieť návštevníci Apponyiovskej knižnice. Výstavu v kaštieli v Oponiciach sprístupnia 11. augusta.

Expozíciu tvorí najväčšia zbierka svojho druhu v strednej Európe. Jej majiteľkou je Dada Helíková, ktorá sa o Titanic zaujíma už od detstva. „Z postupného odkladania novinových výstrižkov prerástla moja záľuba do skutočnej zberateľskej vášne, vďaka ktorej sa mi podarilo získať viac ako 1500 zbierkových predmetov,“ uviedla Helíková.

Priamo s Apponyiovskou knižnicou je spojený aj príbeh milionára a dobrodruha Thomasa Cardezu, ktorý v Oponiciach strávil niekoľko rokov a bol jedným z mála ľudí, ktorým sa podarilo prežiť skazu Titanicu. „Tento výstredný Američan sa vryl miestnym obyvateľom hlboko do pamäti a na jeho prechádzky s opicami po miestnom parku a výstredný život sa spomína dodnes,“ pripomenul správca Apponyiovskej knižnice Ondrej Šomodi.

Ako doplnil, výstava pripomenie pohnutý osud Titanicu i jeho pasažierov. „Viac sa o tejto tragickej udalosti naši návštevníci dozvedia v Apponyiovskej knižnici v Oponiciach od 11. augusta do 12. septembra,“ dodal Šomodi.