Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

V galérii Regionart v Prievidzi predstavujú ľudové staviteľstvo

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Expozícia fotografií predstavuje prvých nominantov na cenu Pro Patria.

Prievidza 23. júna (TASR) - Súčasný stav a obnovu objektov tradičného ľudového staviteľstva na hornej Nitre mapuje aktuálna výstava Otváranie očí v galérii Regionart pri Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi. Expozícia snímok historika Jozefa Lenharta a fotografa Milana Tarabčíka je sprievodným podujatím 36. ročníka Hornonitrianskych folklórnych slávností (HFS). TASR o tom informovala Martina Richter z RKC v Prievidzi.

"Výstava je súčasťou projektu Pro Patria, ktorý vznikol ako reakcia na dráždivú situáciu vyvolanú necitlivou prestavbou nášho vidieka a postupné likvidovanie vlastnej identity," priblížila Richter.

Projekt má podľa nej verejnosti pomôcť otvoriť oči, poukázať na hodnoty, o ktoré prichádzame a morálne oceniť tých, ktorí sa napriek dobovým trendom rozhodli zachrániť a obnoviť zanikajúce stavebné svedectvo našich dávnych i nedávnych čias pre budúcnosť.

Expozícia fotografií predstavuje prvých nominantov na cenu Pro Patria. Približuje úsilie vlastníkov historických objektov a priebeh ich obnovy ako počin hodný nasledovania a všeobecného spoločenského uznania. Výstavu si verejnosť bude môcť v galérii pozrieť do 31. augusta.