Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

Výstava v GMM približuje prenasledovanie Rómov počas vojnových rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Výstava reflektuje konkrétne kroky, ktoré uskutočnil Slovenský štát v oblasti protirómskej politiky, priblížil jej autor Matej Beránek.

Rimavská Sobota 11. apríla (TASR) – V Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote je počas apríla možné navštíviť výstavu s názvom Prenasledovanie Rómov v období slovenského štátu. Putovnú výstavu pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum židovskej kultúry - Múzeum holokaustu v Seredi. TASR o tom za SNM informovala Kristína Svrčková.

Výstava je zameraná na perzekučné opatrenia slovenského štátu namierené proti Rómom v rokoch 1939 až 1945. Venuje sa tiež nacistickej rasovej politike a genocíde rómskych komunít, ktorá vyvrcholila likvidáciou rómskeho rodinného tábora v koncentračnom a vyhladzovacom tábore Auschwitz – Birkenau.

"Výstava reflektuje konkrétne kroky, ktoré uskutočnil Slovenský štát v oblasti protirómskej politiky. Od zavádzania pracovnej povinnosti, reštrikcie v každodennom živote, cez propagandu namierenú proti Rómom až po represálie po vypuknutí Slovenského národného povstania," priblížil autor výstavy Matej Beránek.

Ako doplnil Martin Korčok, vedúci Múzea holokaustu v Seredi, zanedbávanie genocídy Rómov počas holokaustu prispelo k predsudkom a diskriminácii, čo mnohé rómske komunity zažívajú dodnes.

Putovnú výstavu múzea je v priestoroch GMM možné navštíviť do 28. apríla.