Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Výstava v Košiciach prezentuje tvorbu mladých umelcov

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Ako tvorcovia sa prezentujú Ádám Éliás, Júlia Szunyog, Barnabás Csernok, Zuzana Királyová, Emese Tóth a Dávid Maruscsák.

Košice 11. novembra (TASR) - Diela šiestich mladých umelcov žijúcich na Slovensku a v Maďarsku s viazanosťou na Košice a východné Slovensko ponúka výstava Trope, ktorú vo štvrtok sprístupnili v Slovenskom technickom múzeu (STM) v Košiciach. Návštevníkom predstavuje sochársku, grafickú a výtvarnú tvorbu, ako aj inštalácie fotografií a videí.

Ako tvorcovia sa prezentujú Ádám Éliás, Júlia Szunyog, Barnabás Csernok, Zuzana Királyová, Emese Tóth a Dávid Maruscsák. Názov výstavy pochádza z Nového zákona a vyjadruje zmenu.

"Zmena v stave niekoho alebo niečoho, zmena substančná, hodnotová, kvalitatívna, zmena v správaní. Momentálne prebiehajú obrovské globálne zmeny v okolitom svete - tvorcovia/umelci reflektujú na tieto pochody hľadajúc otázky a odpovede," uviedla Lívia Simon, zakladateľka Medzibodrožskej umeleckej dielne.

"Umelci tu a teraz dávajú svedectvo o neustálej zmene a stálej večnosti skrze osobné perspektívy umeleckými prostriedkami grafiky, sochárstva, maľby, fotografie a inštalácie," doplnila Ildíko Kanóc, historička umenia a kurátorka výstavy.

Výstava potrvá do konca januára. Organizátormi sú STM a Botorkáló – združenie pre mladé talenty.