Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Výstava v Ponitrianskom múzeu priblíži tragédiu židovských obyvateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR / AP

Súčasťou programu je aj prezentácia a interpretácia výtvarných prác. Ich autormi sú študenti Základnej umeleckej školy Jozefa Rosinského v Nitre.

Nitra 8. apríla (TASR) – Atmosféru vojnových rokov 1939 až 1945 a prenasledovanie židovského obyvateľstva prináša výstava, ktorú v Ponitrianskom múzeu v Nitre otvoria 12. apríla. Expozícia s názvom Kam sa podeli nitrianski Židia? je zároveň vzdelávacím programom určeným najmä žiakom základných a stredných škôl. V múzeu potrvá do 3. mája.

Výstava interaktívnou formou zoznámi návštevníkov s problematikou perzekúcie a postupnej likvidácie židovského obyvateľstva v Nitre a okolí. „Pozornosť je upriamená na takzvaný Židovský kódex, ktorý vstúpil do platnosti v roku 1941 a bol súborom protižidovských opatrení,“ uviedla kurátorka výstavy Silvia Eliašová.

Ako pripomenula, súčasťou programu je aj prezentácia a interpretácia výtvarných prác. Ich autormi sú študenti Základnej umeleckej školy Jozefa Rosinského v Nitre, ktorí vo svojich dielach reflektujú totalitné roky.