Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Kultúra

Výstava v Prievidzi prezentuje výsledky štúdie tradičného odievania

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výskumníci nadviazali na výsledky bádateľskej činnosti Vlastimily Tóthovej z roku 1974.

Prievidza 8. novembra (TASR) - Výsledky výskumu tradičného odevu v pravnianskej doline na hornej Nitre prezentuje výstava fotografií v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Návštevníci si tam expozíciu budú môcť pozrieť do 30. novembra. Informovalo o tom múzeum.

"Štúdia o odievaní v Hornonitrí je výsledkom dvojročného výskumu tradičného odevu v deviatich obciach Hornonitria, ktorý vykonávali členovia občianskeho združenia Hornonitrie Radka Tarabčíková, zároveň zostavovateľka práce, Rastislav Haronik, Magdaléna Vaňová a fotograf Milan Tarabčík," načrtlo múzeum.

Štúdia podľa neho mapuje zachované fragmenty ľudového i mestského odevu, ktorý prináležal spoločenským vrstvám na skúmanom území približne od 18. storočia až do konca druhej svetovej vojny.

Výskumníci nadviazali na výsledky bádateľskej činnosti Vlastimily Tóthovej z roku 1974. Podrobnejším preskúmaním najsevernejšej časti hornej Nitry, teda obcí pravnianskej doliny prehĺbili a doplnili doposiaľ zistené informácie. "V prvej fáze uskutočnili terénny výskum u najstaršej generácie i v múzeách a zhromaždili publikované poznatky a pramenné materiály o jednotlivých prvkoch tradičnej ľudovej kultúry s dôrazom na mestský a ľudový odev i odev karpatských Nemcov. Veľkú pozornosť venovali špecifickej výzdobe odevu - pravnianskej výšivke," priblížilo múzeum.

Prezentáciu štúdie doplňuje fotografická výstava. Veľkoformátové ateliérové fotografie zachytávajú historický odev, ktorý uchovávajú jednotlivci vo svojich súkromných zbierkach aj ako dedičstvo po svojich predkoch.

Projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.