Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Kultúra

Výstava v Rimavskej Sobote predstaví tvorbu Daniely Krajčovej

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava diel Daniely Krajčovej predstavuje retrospektívny výber autorkiných diel od konca 80. rokov minulého storočia.

Rimavská Sobota 3. novembra (TASR) – V Mestskej galérii v Rimavskej Sobote budú môcť návštevníci najbližšie mesiace obdivovať tvorbu umelkyne Daniely Krajčovej. Výstava s názvom Súkromné rozhovory predstaví maliarske i objektové diela autorky, vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok (9. 11.) popoludní. TASR o tom za galériu informovala Kristína Rimavcová Fratričová.

Výstava diel Daniely Krajčovej predstavuje retrospektívny výber autorkiných diel od konca 80. rokov minulého storočia. "Má zámer predstaviť jej maliarsku a sčasti aj objektovú tvorbu, nadviazať na interpretačné rámce jej tvorby, ale ich aj rozšíriť smerom ku kontextualizácii a dialogičnosti jej práce. Na to je potrebné interpretovať sémantiku diel, tematiku, ale aj farebnosť, s ktorou sa Krajčová priam konzistentne vyjadruje," uviedli organizátori výstavy.

Maliarka, keramikárka, ilustrátorka a grafička Daniela Krajčová sa narodila v roku 1955 v Žiline. Krajčová je držiteľkou Ceny Ľudovíta Fullu, ktorá sa udeľuje za literárnu a ilustračnú tvorbu pre deti a mládež, ocenenie získala v roku 2020. Je tiež autorkou viacerých veľkoplošných murálnych diel vo verejnom priestore v rôznych častiach Slovenska.

Vernisáž výstavy Krajčovej diel s názvom Súkromné rozhovory sa v Mestskej galérii v Rimavskej Sobote uskutoční vo štvrtok (9. 11.) o 16.00 h, súčasťou otvorenia bude aj komentovaná prehliadka. Výstava bude pre verejnosť prístupná do konca januára 2024.