Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Výstava Vis naturae v Galérii NBS približuje tvorbu L. Oleňovej

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Medzi vystavenými obrazmi sú diela zo štyroch tematických okruhov.

Bratislava 24. januára (TASR) - Tvorbu začínajúcej a už etablovanej autorky Lucie Oleňovej predstavuje nová výstava Vis naturae v priestoroch Galérie Národnej banky Slovenska v Bratislave. Prístupná pre verejnosť je v čase otváracích hodín NBS do 31. marca. TASR o tom informoval hovorca banky Peter Majer.

Oleňovej sólo výstava nesie latinský názov, ktorým poukazuje na odvekú neobmedzenú silu prírody. "Tú sa umelkyňa snaží systematicky a dlhodobo zachytávať vo svojej tvorbe prostredníctvom maľby olejom na plátne či akvarelom na papieri," približuje NBS výstavu, ktorá je prierezovou ukážkou poslednej dvojročnej tvorby autorky. Vznikala počas jej pobytov v umeleckých rezidenciách uprostred národných parkov a prírodných rezervácií.

Medzi vystavenými obrazmi sú diela zo štyroch tematických okruhov. "Banská Štiavnica a Slovenský kras, oblasť Sandberg a Vysoké Tatry sú zastúpené po jednej ukážke. Spolu však vytvárajú kompaktný celok plný intenzívneho pozorovania prírody," hovorí kurátor Andrej Jaroš.

Výber diel prezentuje klasickú maľbu olejovými farbami. "Prevládajú prírodné zemité/pastelové odtiene v pastóznych vrstvách, inde iba v riedkom stekajúcom pigmentovom nánose náhle osvetlí žiarivý, až krikľavý farebný tón, ktorý ožiari ako posledný lúč zapadajúceho slnka temný horizont hrebeňa vrchov," dodáva Jaroš ku krajinárskym akvarelom i štylizovaným maľbám krajiny.

Lucia Oleňová (1992) absolvovala maľbu na Vysokej škole výtvarných umení (VSVU) v Bratislave. Vo svojom tvorivom programe reflektuje na prírodne a krajinne struktury, ktoré ju zaujímajú vo viacerých významových rovinách. Ťažiskovým médiom, z ktorého vychádza, je maľba, ktorej sekunduje tvorba plenernych akvarelov ci trojrozmerných objektov. Svoju tvorbu prezentovala na viacerých individuálnych aj skupinových výstavných projektoch. V roku 2019 získala ocenenie Maľba roka.