Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Výstava Vysídlená pamäť približuje v Bratislave povojnovú traumu

Rekonštrukčné práce na železničných mostoch zničených ustupujúcou nemeckou armádou. Železničný most v Žiline pri Celulózke. Rok 1945. Foto: Archív TASR

Príbehy sú súčasťou dejín krajín, v ktorých dnes žijú, ako aj krajín, odkiaľ pochádzajú, uviedla riaditeľka Post Bellum Sandra Polovková o výstave.

Bratislava 13. januára (TASR) – Obyvatelia i návštevníci Bratislavy môžu spoznať osudy ľudí postihnutých nedobrovoľným vysťahovaním po druhej svetovej vojne. Medzinárodnú výstavu pod názvom Vysídlená pamäť prinieslo na Slovensko občianske združenie Post Bellum. Na Župnom námestí bude sprístupnená do 27. januára.

"Prostredníctvom videonahrávok a výpovedí pamätníkov a 12 autentických príbehov môžu návštevníci lepšie porozumieť realite roku 1945, keď sa prekresľovali hranice mnohých štátov a milióny ľudí boli nútené opustiť svoje rodisko. Ich príbehy sú súčasťou dejín krajín, v ktorých dnes žijú, ako aj krajín, odkiaľ pochádzajú," uviedla riaditeľka Post Bellum Sandra Polovková o výstave, ktorú prezentuje nezvyčajný kamiónový príves s bytovou pavlačou.

Výstavu si možno pozrieť do 27. januára, z Bratislavy putuje do Záhrebu, miestami výstavy budú aj Praha, Drážďany a Vroclav.