Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Výstava Wings in Motion prezentuje tvorbu Šimona Chovana

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Umelec patrí k najmladšej generácii autorov súčasnej umeleckej scény.

Nitra 10. septembra (TASR) – Nitrianska galéria otvorila výstavu Wings in Motion, na ktorej prezentuje tvorbu vizuálneho umelca a dizajnéra Šimona Chovana. Nová expozícia bude v priestore Galérie mladých sprístupnená do 7. novembra.

Umelec patrí k najmladšej generácii autorov súčasnej umeleckej scény. Vo svojej tvorbe kriticky reaguje na vzrastajúcu závislosť ľudí od nových sofistikovaných technológií. „Zaujíma ho fungovanie spoločnosti, prírody, sveta a nášho miesta v ňom. Vo svojom umeleckom programe vychádza z aktuálnych myšlienkových filozofických smerov,“ uviedla kurátorka výstavy Barbora Kurek Geržová.

Ako pripomenula, na aktuálnej výstave Wings in Motion sa autor predstaví tromi sériami diel, ktoré spája špecifický prírodný materiál.

„Ide o zeminu charakteristickej žltohnedej farby, pripomínajúcu púštnu pôdu exotických krajín, ktorá je privezená z lokálnej vulkanickej oblasti Banskej Štiavnice, odkiaľ Šimon Chovan pochádza. V užšom význame odkazuje na autorovu osobnú históriu a predovšetkým na individuálne vyrovnávanie sa s dôsledkami ekologickej krízy. V širšom význame tematizuje alarmujúci stav planéty, ktorý je dôsledkom devastačného pôsobenia ľudskej civilizácie,“ vysvetlila Kurek Geržová.