Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Bratislavská knižnica výstavou upozorní na prevenciu pri rakovine

Ilustračné foto.. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Pre verejnosť je výstava prístupná v čase výpožičných hodín knižnice počas mája až augusta.

Bratislava 6. mája (TASR) - Výstava z cyklu Umenie učí v Knižnici Bratislava - Nové Mesto upozorní na dôležitosť prevencie pri rakovine prsníka. Obrazy onkologickej pacientky Kristíny Petrejovej budú dlhodobo prispievať tiež k vzdelávaniu návštevníkov v oblasti správnej životosprávy a samovyšetrenia prsníkov.

"Je veľmi dôležité, aby sa informácia o nevyhnutnosti prevencie rakoviny prsníka dostala k ženám aj prostredníctvom takejto príjemnej udalosti. Prevencia by mala byť vnímaná pozitívne a nie je dôvod mať z nej strach," uviedla správkyňa združenia Ružová stužka Alena Kállayová. Združenie je jedným z odborných garantov výstavy.

Pre verejnosť je výstava prístupná v čase výpožičných hodín knižnice počas mája až augusta. Každý štvrtok od 14.00 do 17.00 h budú k dispozícii dobrovoľníci, ktorí budú poskytovať konzultácie o zdravej výžive, edukačné materiály a poradenstvo pri nácviku samovyšetrenia prsníkov.

Umenie učí je projekt, ktorý pod vedením Jany Sedláčkovej predstavuje cyklus výstav, ktoré prinášajú nielen umelecký, ale aj osvetový rozmer. Sprievodné podujatia výstav sú venované edukácii o živote s rakovinou prsníka a vznikli s podporou Národného onkologického inštitútu a Ministerstva zdravotníctva SR.