Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Výstava Zrkadlo duše predstavuje výtvarnú tvorbu Šarloty Bottovej

Na archívnej snímke z 15. mája 2016 rómsky súbor Romano jílo z Komunitného centra voľného času Romano jílo Zvolen počas podujatia Te prindžaras amen – Spoznajme sa, ktorého 14. ročník pripravilo SNM v Martine - Múzeum kultúry Rómov na Slovensku v Múzeu slovenskej dediny v Martine. Foto: TASR - Dano Veselský

Výstavu Zrkadlo duše otvorili pri príležitosti Svetového dňa Rómov.

Martin 7. apríla (TASR) - Výber z výtvarnej tvorby Šarloty Bottovej predstavuje na výstave Zrkadlo duše Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine – Múzeum kultúry Rómov na Slovensku v priestoroch Etnografického múzea v Martine. TASR o tom informovala Milena Kiripolská z oddelenia prezentácie a marketingu SNM v Martine.

Doplnila, že mladá rómska výtvarníčka zobrazuje portréty známych osobností, ale aj bežných ľudí zo svojho okolia. "Tvorí najmä grafitovými ceruzkami, no aktuálne venuje pozornosť aj akrylovým farbám, pričom doposiaľ vytvorila viac ako stovku diel. Na výstave si návštevníci môžu pozrieť prierez jej tvorbou – z časového hľadiska aj z hľadiska vývoja ňou používaných techník," uviedla Kiripolská.

Výstavu Zrkadlo duše otvorili pri príležitosti Svetového dňa Rómov. "Je oslavou rómskej kultúry a jej vplyvov v oblasti hudby, divadla, literatúry, tanca. Pri tejto príležitosti pripravuje SNM v Martine – Múzeum kultúry Rómov na Slovensku každoročne výstavné alebo kultúrne podujatia. Rovnako, ako aj ostatné inštitúcie, zvyšuje prostredníctvom nich povedomie o kultúre Rómov, ochrane a podpore ľudských práv Rómov, prevencii diskriminácie a upozorňuje na problémy, ktorým v Európe čelia," dodala Kiripolská.

Výstava Zrkadlo duše bude prístupná do 5. júna 2022.