Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Výstavou v Primaciálnom paláci sa začali Dni A. Bernoláka v Bratislave

Busta Antona Bernoláka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Výročie narodenia Antona Bernoláka je zároveň jediným tohtoročným slovenským jubileom, ktoré UNESCO zaradilo do svojho Kalendára výročí 2012.

Bratislava 8. októbra (TASR) – Výstavu Anton Bernolák a bernolákovské hnutie dnes sprístupnili v Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. Koná sa v rámci podujatia Dni Antona Bernoláka pri príležitosti 250. výročia narodenia tejto osobnosti slovenskej histórie.



Na vernisáži nechýbal hudobno-literárny kultúrny program, ktorý pokračoval samostatným koncertom študentov bratislavského Konzervatória v Zrkadlovej sieni paláca.

"Pravý portrét Antona Bernoláka sa nezachoval. Všetky obrazy sú jeho napodobneniny. Je tu aj náznak druhej generácie bernolákovcov, o ktorej sa málo vie. Výberová výstava je takým oblúkom medzi bernolákovčinou a štúrovčinou. Je vhodná aj pre školy," povedal na vernisáži autor výstavy Augustín Maťovčík zo Slovenskej národnej knižnice v Martine.

Panelová expozícia sa začína rodiskom Bernoláka (Slanica) a jeho štúdiami (Trnava, Viedeň, Bratislava). Návštevník spozná jeho rodokmeň i erb zemianskej rodiny Bernolákovcov. Kodifikácia prvej spisovnej slovenčiny (1787) a založenie prvého celonárodného spolku Slovenské učené tovarišstvo (1792) sú dejinné prínosy Bernoláka v slovenskej kultúre. Nechýba vedecké hodnotenie jeho diela v podobe konferencií, monografií a zborníkov. Viacero perokresieb, sochy, busty a pamätníky od rôznych výtvarníkov sú porovnateľné podoby Bernoláka.

Podľa predsedu Matice slovenskej Mariána Tkáča výstava má v Bratislave premiéru a bude putovať celý budúci rok po rôznych slovenských mestách. "Bude sa prelínať s výstavou k 150. výročiu matice, ktoré máme na budúci rok," povedal pre TASR Tkáč.

Výročie narodenia Bernoláka je zároveň jediným tohtoročným slovenským jubileom, ktoré UNESCO zaradilo do svojho Kalendára výročí 2012. Matica slovenská pri tejto príležitosti už pripravila niekoľko podujatí a v pláne má ďalšie. Bernolákovi bude venovaná svätá omša (13. 10.) v bratislavskej Katedrále sv. Martina, hudobno-literárna kompozícia (14. 10.) v Hudobnej sieni Bratislavského hradu a v novembri mu odhalia pamätnú tabuľu na budove rímskokatolíckej fary v Devíne.