Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Výstavu Blokáda extrémizmu navštívilo 14.000 ľudí po celom Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Potulná galéria sa od roku 2017 túla po námestiach, školách a letných festivaloch slovenských miest a dedín s cieľom bojovať proti xenofóbii, extrémizmu a rasizmu.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Výstava Blokáda extrémizmu, ktorú do slovenských regiónov priniesla Potulná galéria v podobe bieleho nákladného auta, má na svojom konte 14.000 návštevníkov. TASR o tom informovala Zuzana Kizáková, PR manažérka projektu. Galéria na kolesách, ktorá od júna do septembra navštívila 50 slovenských miest a ponúkla 66 predstavení, umením upozorňovala na xenofóbiu, rasizmus aj domáce násilie.

Výstava predstavila 70 diel od 20 domácich aj zahraničných umelcov. "Finisáž projektu sa uskutoční na bratislavskom Dobrom trhu na Panenskej 11 vo dvore ZUŠ M. Ruppeldta v utorok 15. septembra," avizuje Kizáková.

"Pandémia nám znemožnila vstup do škôl, na ktorých sme plánovali hovoriť o potrebe kritického myslenia, zato sme sa však vydali na sídliská, pod balkóny a to najmä do regiónov, kde ľuďom sociálna situácia neumožňuje dopriať si luxus za kultúrou a umením cestovať," vysvetlil autor a kurátor projektu Juraj Čarný s tým, že trasu turné Potulnej galérie vyberali aj s dôrazom na obce, kde je vysoké percento voličov extrémistických politických strán, historické skúsenosti obcí s fašizmom či fakt, koľko v nich žije obyvateľov "cudzincov", "iných" či Rómov.

Potulná galéria navštívila okrem veľkých miest ako Bratislava, Trenčín či Košice aj Moldavu nad Bodvou, Spišskú Novú Ves, Veľké Kapušany, Kráľovský Chlmec, Humenné, Handlovú, Banskú Štiavnicu aj Trebišov. "Najväčšiu radosť z nás mali mladí, deti, ale aj prekvapení starší obyvatelia panelákov, ktorým stačilo vyjsť na balkón alebo do okna. Rozdali sme tisíce slovníkov dobrých vlastností, umeleckých diel na taškách, náramkoch, rúškach a nálepkách. Ľudia si teraz môžu doma urobiť svoje vlastné výstavy a šíriť myšlienky umelcov upozorňujúcich na potrebu kritického myslenia, tolerancie k menšinám a riziká xenofóbie, extrémizmu a rasizmu," zhodnotil projekt Čarný s tým, že sa počas turné stretli aj s vlnou nepochopenia a agresívnych hejterov, ktorým čelili najmä na sociálnych sieťach.

Potulná galéria sa od roku 2017 túla po námestiach, školách a letných festivaloch slovenských miest a dedín s cieľom bojovať proti xenofóbii, extrémizmu a rasizmu. Venovala sa už téme utečeneckej krízy, konšpiračných teórií či spolužitiu s Rómami.