Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Výstavu o dramatikovi Palárikovi otvoria v divadle v Trnave

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Je koncipovaná ako dialóg tejto osobnosti slovenského divadla 19. storočia s klasikmi slovenskej profesionálnej réžie.

Trnava 8. decembra (TASR) – V priestoroch Divadla Jána Palárika (DJP) v Trnave otvorí Divadelný ústav (DÚ) výstavu Múzy v chrámoch, venovanú 200. výročiu narodenia dramatika. Je koncipovaná ako dialóg tejto osobnosti slovenského divadla 19. storočia s klasikmi slovenskej profesionálnej réžie. Informoval o tom Dušan Poliščák z Divadelného ústavu.

Názov výstavy je inšpirovaný výrokom z autorovej dobovej state Dôležitosť dramatickej národnej literatúry - Najprv povstali Múzy, a len potom sa im chrámy stavali. "Palárik sa postavenia chrámu pre svoje Múzy nedočkal, napriek tomu sa jeho komédie stali jedným zo základných pilierov repertoáru slovenských profesionálnych divadiel. Už v roku 1921 začínala Palárikovým Inkognitom svoju činnosť zájazdová spoločnosť Slovenského národného divadla, tzv. Marška, v rovnakom čase ju uvádzala aj hlavná scéna v Bratislave," informoval Poliščák. Viac ako storočná profesionálna inscenačná tradícia dnes pokračuje v DJP v Trnave .

Výstava pripomína, že Palárikove diela režírovali Ján Borodáč, Karol L. Zachar, Ivan Lichard, Magda Husáková-Lokvencová, Ľubomír Vajdička, Ján Sládeček či Juraj Nvota. "Fotografie z jednotlivých inscenácií a výroky vybraných osobností réžie sa usilujú zachytiť interpretačný kľúč k Palárikovým dielam v premenách dejín. Od počiatočného národnoobrodeneckého pátosu, cez radosť, krásu a sviatočnosť až k menej lichotivým, odfolklorizovaným, groteskno-kritickým podobám," doplnil Poliščák.

Výstavu otvoria v piatok (9. 12.) v DJP po premiére inscenácie Palárik (a to jeho teátro) v réžii Jakuba Nvotu. Autorkou výstavy je Zdenka Pašuthová, grafické riešenie pripravil Pavol Borodovčák. Verejnosti bude prístupná do 28. februára 2023 pred každým predstavením.