Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Výstavy a programy SNG v roku 2020 spoznalo vyše 63.000 návštevníkov

Na archívnej snímke Slovenská národná galéria (SNG) v Bratislave . Foto: TASR Jaroslav Novák

V priebehu roka SNG zdigitalizovala 4973 zbierkových predmetov a kultúrnych objektov.

Bratislava 14. apríla (TASR) – Na expozície a výstavy Slovenskej národnej galérie (SNG) Bratislava zavítalo vlani 18.575 návštevníkov, spolu s výchovno-vzdelávacími a kultúrno-spoločenskými programami zaznamenala galéria v hlavnom meste návštevnosť 21.434 ľudí. Vyplýva to z verejného odpočtu SNG za rok 2020. "Zníženú živú návštevnosť vyvážila 'návštevnosť' online programov, digitálneho obsahu a Webu umenia s viac ako 300.000 digitálnymi návštevníkmi," uvádza galéria.

V roku 2020 sprístupnila Archív Júliusa Kollera ako súčasť experimentálnych expozícií Krajina za mapou a otvorila päť krátkodobých výstav v SNG Bratislava. Vo vysunutých pracoviskách doplnila stále expozície o krátkodobé výstavy: "V priestoroch stodoly Schaubmarovho mlyna v Pezinku bolo nainštalované dielo Romana Ondaka Time Capsule, mimo projektov SNG stojí za zmienku zahraničná výstava Sucre de l'est/ Sugar of the East ako súčasti projektu EASTERN SUGAR, ktorý prebieha pod záštitou SNG."

Galéria vlani sprístupnila aj edukačnú Zónu - priestor pre návštevníkov, ktorí radi experimentujú, tvoria, objavujú a chcú sa dozvedieť viac o zaujímavých témach z výtvarného umenia. V roku 2020 realizovala zónu k výstave LV100. Ladislav Vychodil a scéna 20. storočia a zónu architektúry. Spustila tiež umenovednú výpravu Akcia ZET - veľkú maliarsku akciu, dokončila a sprístupnila expozíciu Antimúzeum J. K. v Bratislave venovanú súkromnej zbierke diel Júliusa Kollera.

Zbierky SNG sa vlani rozšírili o viaceré akvizície. Patria k nim spomínané dielo Time Capsule Romana Ondaka, kolekcie spoločenských šiat slovenských odevných dizajnérov reprezentujúce ocenenie udeľované v rámci Ceny Nadácie Tatra banky za umenie a kompletná séria grafík od zoskupenia Čierne diery.

Do fondu národnej zbierkotvornej inštitúcie pribudlo 399 predmetov, SNG investovala do akvizícií 125.000 eur, 382 diel v hodnote 45.260 eur získala darom a sedem diel v hodnote 53.200 eur prevodom.

V priebehu roka SNG zdigitalizovala 4973 zbierkových predmetov a kultúrnych objektov. Technológiou panoramatického snímania zdokumentovala výstavy Anna Daučíková, LV100 a Generácia 909, 76. Online sprístupnila virtuálnu prehliadku výstavy SNG FILLA – FULLA: Osud umělce/ Osud umelca a VR prehliadku výstavy pre Galériu Jána Koniarka v Trnave. Počas minulého roka kompletne zreštaurovala 28 zbierkových predmetov, reštaurátori vykonali takisto ďalších 716 ošetrení. Galéria tiež pokračovala vo vývoji Webu umenia, ktorý navštívilo 257.729 používateľov.

Pokračovala i rekonštrukcia areálu SNG v Bratislave. "Uznesením vlády sa rozšíril záber investičnej akcie aj jej finančný objem o 26,8 milióna eur. Rozšírenie obsahovalo aj projekt interiéru, ktorý je odovzdaný a uzavretý. Stavebné práce ďalej pokračovali napriek istému narušeniu ich plynulosti v súvislosti s protipandemickými opatreniami," dodáva SNG.

Celková návštevnosť výstav a expozícií, výchovno-vzdelávacích a kultúrno-spoločenských programov v roku 2020 v SNG Bratislava spolu s vysunutými pracoviskami vo Zvolene, Ružomberku, Strážkach a v Pezinku bola 63.328 fyzických návštevníkov a viac ako 300.000 digitálnych návštevníkov - Web umenia plus online programy a obsah SNG.