Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Výťažok zo vstupného na Dance On pôjde na pomoc Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Organizátorky sa rozhodli poskytnúť prostriedky organizácii, ktorá pomáha priamo na Ukrajine, ale snažili sa poskytnúť pomoc aj adresnejšie, konkrétnym ľuďom.

Bratislava 30. mája (TASR) - Celý výťažok zo vstupného na minisériu Dance On, ktorú prvýkrát organizuje medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe, poputuje na pomoc Ukrajine. "Rozhodli tak organizátorky festivalu, ktoré naviazali spoluprácu s občianskym združením Človek v ohrození," uviedla pre TASR PR manažérka Zuzana Golianová.

Dodala, že okrem predstavení súčasného tanca zo stredoeurópskeho regiónu sa budú prezentovať aj ukrajinskí umelci. "Do Bratislavy zavíta päť tanečníc vo veku 14, 15 rokov, pricestujú s mamami odtiaľ, kde práve našli azyl pred vojnou, z Chorvátska, Nemecka, zo Španielska i z Kyjeva," poznamenala Golianová.

Organizátorky sa rozhodli poskytnúť prostriedky organizácii, ktorá pomáha priamo na Ukrajine, tým, ktorí pred konfliktom utiekli na Slovensko, ale snažili sa poskytnúť pomoc aj adresnejšie, konkrétnym ľuďom. "Spojili sme sa preto s Antonom Ovchinnikom, ktorý reprezentuje Ukrajinu v sieti Aerowaves. Anton nám sprostredkoval kontakt na dve choreografky a tanečné pedagogičky, ktoré aj s deťmi našli útočisko v Bratislave," vysvetľuje výkonná riaditeľka festivalu Bratislava v pohybe Katarína Figula. "Choreografickú tvorbu jednej z nich, Iryny Plotnikovej predstavíme v posledný večer Dance On. Uvedieme aj tanečný film, ktorý Anton nakrútil v polovici apríla v dedine Morozivka neďaleko Kyjeva," dodala.

Minisériu, ktorá ponúka česko-slovensko-maďarský výber, otvorí v pondelok v A4 - Priestore súčasnej kultúry choreografia Rity Góbi s názvom Freestyle. V programe figuruje aj spomínaný film Monochrome ukrajinského umelca Antona Ovchinnikova.

V pondelok 6. júna môžu návštevníci Dance On vidieť slovenskú premiéru experimentálneho fyzického diela zrodeného v spolupráci slovenských tanečníc Martiny Hajdyly, Sone Ferienčíkovej a maďarskej choreografky Adrienn Hód Soft Spot.

Trojicu predstavení uzavrie v piatok 17. júna dielo Cécile Da Costa Roselyne. "Ide o prvú autorskú inscenáciu tejto speváčky, performerky a choreografky francúzsko-portugalského pôvodu žijúcej v Prahe," priblížila Golianová záverečné predstavenie. Súčasťou jeho programu budú aj Miniatúry ukrajinskej choreografky Iryny Plotnikovej, ktorá pôsobí aj ako hlavná pedagogička v tanečnej škole Totem v Kyjeve. Ako režisérka a choreografka spolupracovala s divadlami na Ukrajine, za choreografickú prácu získala viacero ocenení. "Vytvorila viac ako 300 tanečných miniatúr a päť z nich uvidia diváci v Bratislave," uzavrela Golianová.