Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Výtvarnú Cenu Oskára Čepana získa jeden zo štvorice známych finalistov

Všetci štyria pripravia svoje výstavné projekty, ktoré sprístupnia verejnosti vernisážou 26. septembra v bratislavskom Pisztoryho paláci.

Bratislava 16. júna (TASR) – Medzinárodná odborná komisia už rozhodla o finalistoch prestížnej súťaže pre mladých slovenských vizuálnych umelcov do 35 rokov. O Cenu Oskára Čepana 2013 sa budú uchádzať štyria nominovaní výtvarníci - Radovan Čerevka (1980), Erik Sikora (1986), Martin Vongrej (1986) a Zuzana Žabková (1987).

"Do 18. ročníka Ceny Oskára Čepana sa prihlásilo 37 uchádzačov, ktorí tvoria v rôznych vizuálnych médiách," uviedol pre TASR Michal Stolárik z Nadácie – Centrum súčasného umenia, ktorá súťaž tradične organizuje.

Finalistov vybrala päťčlenná porota na základe tvorby z obdobia ostatných dvoch rokov. Radovan Čerevka sa dlhodobo zameriava na masmediálnu reflexiu vojnových konfliktov. Výstupom jeho práce sú rozmerné inštalácie zahrňujúce širokú škálu médií od priestorových diel k voľným kresbám inšpirovaným infografikou. Komisia vyzdvihla najmä jeho aktuálny posun od politicky angažovaného pohľadu na médiami filtrovanú realitu k výtvarne bohatej výpovedi.

Na priestorových inštaláciách Martina Vongreja porota ocenila komplexné, kozmicko-univerzalistické pokusy o vyjadrenie problematiky ľudského vedomia spoločne s nadväznosťou na to najlepšie z tradície konceptuálneho umenia druhej polovice minulého storočia na Slovensku.

Videá Erika Sikoru ojedinelým spôsobom skúmajú fenomén kreativity. Jeho osobne ladené D.I.Y. filmy obsahujú humor, sarkazmus i trápnosť. Sikora je moderátorom aj komentátorom svojich filmov a k divákom sa prihovára v duchu "dostojevského idiota" a akoby mimochodom sa dotýka zásadných tém umenia a spoločnosti.

Najmladšou nominovanou autorkou je choreografka a vizuálna umelkyňa Zuzana Žabková. Porotu zaujala inscenovanými videami postavenými na pohybovom základe perfomatívne využívajúce klasické formy hudby a tanca i reinterpretujúce filmové a hudobné diela.

Všetci štyria pripravia svoje výstavné projekty, ktoré sprístupnia verejnosti vernisážou 26. septembra v bratislavskom Pisztoryho paláci. Z nich porota vyhlási víťaza 10. októbra. Ten získa finančnú odmenu v hodnote 2600 eur, rezidenčný pobyt v New Yorku a možnosť realizovať samostatnú výstavu v Slovenskej národnej galérii v Bratislave.

Projekt Cena Oskára Čepana bol na Slovensku založený v roku 1996 z iniciatívy Wendy W. Luers, zakladateľky a riaditeľky americkej nadácie Foundation for a Civil Society. Od roku 2001 je súťaž známa pod aktuálnym názvom, ktorý odkazuje k menu slovenského teoretika umenia Oskára Čepana (1925–1992). Cena je od roku 2002 súčasťou medzinárodného networku príbuzných súťaží organizovaných v strednej a východnej Európe YVAA – Young Visual Artists Awards.