Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Výtvarná rozcvička v Zóne SNG prezentuje edukačné animované videá

Snímka z videosérie Výtvarná rozcvička. Foto: Youtube/Slovenská národná galéria

Každé z videí obsahuje aj kreatívny workshop, ktorý rozvíja danú tému a prepája teóriu s jej praktickým prevedením.

Bratislava 9. júla (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) otvorí v sobotu 10. júla na 3. poschodí Esterházyho paláca v Bratislave nový výstavný projekt pod názvom Výtvarná rozcvička. Návštevníci ju nájdu v novej edukačnej Zóne. Tú SNG vytvorila minulý rok pre všetkých, ktorí radi experimentujú, tvoria, objavujú a chcú sa dozvedieť viac o zaujímavých témach z výtvarného umenia. TASR o tom informovala manažérka pre publicitu Klára Hudáková.

Po prvej tematickej výstave, ktorá sa zameriavala na architektonické a stavebné princípy, sa tentoraz Zóna stáva priestorom pre Výtvarnú rozcvičku - sériu krátkych edukačných animovaných videí, ktoré pri vzdelávaní a sprístupňovaní výtvarného umenia využívajú digitálne reprodukcie. "V jednotlivých dieloch sme rozpracovali témy telesnosti, náboženstiev, konfliktov, urbanizmu a pozreli sme sa aj na základné vyjadrovacie prostriedky výtvarného umenia," vysvetľuje Hudáková.



Diel s názvom Hľa, človek! rozpráva o tom, ako umenie zobrazuje ľudskú postavu, telo a ako skúma ľudskú rôznorodosť. Približuje diela umelcov druhej polovice 20. storočia a ich prístup k zobrazeniu figúry či práce s vlastným telom. Tému vojny a jej rozličné znázorňovanie v umení počas viacerých historických období predstavuje diel Mier a konflikt, Prechádzka mestom zas nabáda na pozorovanie a vnímanie mesta a verejného priestoru. Video Jazyk obrazov priblíži základné výtvarné výrazové prostriedky ako bod, čiara, tvar či plocha a ich vzájomnú kompozíciu na príklade diel Ľudovíta Fullu a Mikuláša Galandu. Výtvarné problémy, s ktorými sa umelci stretávajú pri tvorbe náboženských diel, načrtáva diel nazvaný Náboženstvo a umenie. Galéria dodáva, že každé z videí obsahuje aj kreatívny workshop, ktorý rozvíja danú tému a prepája teóriu s jej praktickým prevedením.



"V novej Zóne Výtvarnej rozcvičky sa návštevníci môžu naživo stretnúť s dielami z týchto animovaných videí, nájdu tu napríklad originály alebo reprodukcie od Ľudovíta Fullu, Mareka Kvetana, Viliama Malíka, Jozefa Jankoviča a ďalších. Neodídu ani bez zážitku z jednotlivých workshopov, ktoré si môžu vyskúšať úplne sami priamo vo výstave," avizuje Michaela Kováčová z oddelenia galerijnej pedagogiky SNG.

Výstava potrvá do 19. septembra. Videá sú dostupné aj na www.webumenia.sk/edu