Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Galéria mesta Bratislavy predstavuje svety Jindřicha Chalupeckého

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Návštevníci GMB môžu spoznať práce od autorov českého povojnového umenia až po reflexiu súčasných umelcov.

Bratislava 29. novembra (TASR) – Svety Jindřicha Chalupeckého je názov výstavy o živote a diele teoretika, kritika, kurátora a esejistu Jindřicha Chalupeckého. Výstava približujúca myšlienkový odkaz tejto osobnosti českej kultúry je prístupná v Galérii mesta Bratislavy (GMB) v Mirbachovom paláci. "Zámerom je poukázať aj na rolu, akú môže teoretik a kurátor v spoločnosti zastávať – so svojou jedinečnou schopnosťou prepájať rozličné osobnosti, miesta i oblasti záujmu," približuje organizátor výstavu, na ktorej sa stretávajú diela viac ako 60 umelcov niekoľkých generácií.

Návštevníci GMB môžu spoznať práce od autorov českého povojnového umenia až po reflexiu súčasných umelcov. "Zámerom projektu nie je vytvoriť Jindřichovi Chalupeckému symbolický pomník, ale cez dialóg historických diel a tvorbu súčasných umelkýň a umelcov, literátov, filozofiek a ďalších osobností reflektovať, čo z jeho myšlienok a aktivít je relevantné pre súčasnosť," dodávajú kurátori Tereza Jindrová, Karina Kotlová a Tomáš Pospiszyl.

Český výtvarný kritik Jindřich Chalupecký (1910 – 1990) bol významným kultúrnym sprostredkovateľom, mal veľký podiel na internacionalizácii výtvarného života bývalého Československa. Predovšetkým v 60. a 70. rokoch minulého storočia nadväzoval vzťahy s významnými osobnosťami zahraničného výtvarného diania, bol hýbateľom medzinárodných kultúrnych výmen a neúnavným propagátorom československého umenia za jeho hranicami.

Výstavu, ktorá približuje Chalupeckého vzťah k slovenskému umeniu, pripravila GMB a Spoločnosť Jindřicha Chalupeckého v spolupráci s Galériou hlavného mesta Praha. Potrvá do 19. marca 2023.