Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Karikaturista a kresliar Jozef Schek by mal 95 rokov

Na archívnej snímke ľudia si prezerajú reliéf slovenského karikaturistu Jozefa Scheka - Babušeka. Kremnica, 29. augusta 2014. /span> Foto: TASR Michal Svítok

Karikaturista a kresliar komiksov Jozef Schek, otec legendárnej postavičky Jožinka, vl. menom Jozef Babušek, sa narodil v Bratislave 3. septembra 1921. V sobotu by sa dožil 95 rokov.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Karikaturista a kresliar komiksov Jozef Schek, vl. menom Jozef Babušek, sa narodil v Bratislave 3. septembra 1921. V sobotu by sa dožil 95 rokov.

Preslávil sa najmä komiksovým seriálom Jožinko, dieťa svojich rodičov, ktorý vydával v humoristickom časopise Roháč pod pseudonymom Jozef Schek.


Babušek otvoril svoju komiksovú premiéru v satirickom a silne protikomunistickom časopise ŠIDLO už v roku 1947, keď pod vplyvom detského čítania francúzskeho magazínu Robinson kreslil nemé príbehy utekajúceho lupiča. Táto činnosť mu však obratom priniesla kádrovú škvrnu, ktorá sa s ním vliekla dlhé desaťročia – ako buržoázny živel ho v roku 1948 vyhodili z vysokej školy tesne pred jej ukončením.

Roky trávil ako priemyselný výtvarník, neskôr študoval diaľkovo kunsthistóriu, odbor cirkevná architektúra. Absolvoval ju až ako 44-ročný a tento rok pre neho okrem čerstvého diplomu znamenal ešte viac: Priniesol mu dlho očakávaný prelom. Začal totiž kresliť, pre neblahú minulosť radšej pod pseudonymom utvoreným z konca pôvodného priezviska, príbehy Jožinka, dieťaťa svojich rodičov. S prestávkou v roku 1975 pri ňom vydržal až do roku 1988 a postaral sa tak o najdlhší komiks v československej histórii.

Čitateľov pobavilo viac ako tisíc mini - príbehov. Vzťah Babušek – Jožinko bol vzťahom lásky i nenávisti. Jeho autor často spomínal, že keď mu kreslenie išlo od ruky a príbehy prichádzali takmer samé, tak mal Jožinka rád. No ak nápady neprichádzali, postavičku preklínal.

Pre dvojtýždenník Elektrón (obdoba českej Vedy a techniky mládeži), ktorý vznikol na Slovensku v roku 1973 Schek tvoril dvojstrany vedeckofantastických komiksov (väčšinou podľa scenára Kamily Staškovej). Táto spolupráca trvala úctyhodných 31 rokov (1960 – 1991).

Jozef Schek v rokoch 1965 – 1991 pre slovenské i české časopisy nakreslil 23 rozsiahlych dobrodružných komiksov.

Vo februári 2006 sa Jozef Schek stal Kultúrnou osobnosťou Piešťan, mesta, kde žil viac ako štyridsať rokov. V tom istom roku mu v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave pripravili prierezovú výstavu tvorby. Publikáciu populárneho komiksu Jožinko, dieťa svojich rodičov predstavil verejnosti v septembri 2009 v bratislavskom Primaciálnom paláci.

Jozef Babušek zomrel 22. augusta 2013 v Piešťanoch vo veku nedožitých 92 rokov.

V auguste 2014 pribudol v Uličke slávnych nosov počas podujatia Kremnické gagy v Kremnici nos Jozefa Scheka ako pocta tomuto výtvarníkovi, ktorý je považovaný za jedného zo zakladateľov slovenského komiksu.