Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Výtvarník R. Hromec otvoril výstavu Ticho pred búrkou

Medzinárodne uznávaný slovenský výtvarník Robert Hromec otvoril 2. apríla neďaleko Bratislavy výstavu s názvom Ticho pred búrkou/Il silenzio prima della tempesta. V Zoya Museum v Modre predstavuje v premiére diela, na ktorých pracoval posledné tri roky. Foto: TASR archív R.H.

Výstava potrvá do 4. júna.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Medzinárodne uznávaný slovenský výtvarník Robert Hromec otvoril 2. apríla neďaleko Bratislavy výstavu s názvom Ticho pred búrkou/Il silenzio prima della tempesta. V Zoya Museum v Modre predstavuje v premiére diela, na ktorých pracoval posledné tri roky, väčšina z nich nebola doteraz prezentovaná verejnosti.

"Je to doteraz jedna z mojich najväčších profilových výstav, prezentujem diela, ktoré vznikli v období pandémie, je tam tiež úplne najnovšia kolekcia obrazov," uviedol pre TASR Hromec. Minulý rok mal viacero výstav v Taliansku, jeho diela obdivovali v Miláne, Capri a v Sorrente, kde výtvarník zo Slovenska vyhral medzinárodnú výtvarnú súťaž Extrartis.

"Robert Hromec je v Taliansku už niekoľko rokov považovaný za najúspešnejšieho predstaviteľa súčasného slovenského výtvarného umenia. Každým novým dielom dokazuje, že si uznanie milovníkov umenia zaslúži," hovorí milánsky galerista Giacomo Marco Valerio. Hromcove diela podľa neho znázorňujú čosi, čo je mimo času a štruktúry prvkov. "Na prvý pohľad si celkom neuvedomujeme, čo vidíme, ale chápeme celkový zmysel kompozície. Hromcove diela sú akýmsi strojom času, odkazujú na štruktúru času a na život so všetkými jeho eventualitami," hodnotí Valerio tvorbu slovenského umelca.

Na výstave Ticho pred búrkou predstavuje inovatívne poňaté expresívne práce vytvorené kombinovanou technikou na hliníkovom plechu. Centrom výstavy sú veľkorozmerné maľby s rozmermi jeden krát dva metre s názvom Boj s morom a osem malieb polovičnej veľkosti s názvom Boj (La lotta). Dopĺňa ju aj desať obrazov vytvorených na plátne s názvom Silenzio (Ticho). "Práve táto kombinácia tematických názvov cyklov obrazov Silenzio a La lotta, ako aj kontrast použitých materiálov boli inšpiráciou pre názov výstavy," vysvetľuje Hromec. V dielach prináša tému vnútorného boja človeka s okolitým svetom a tiež uvedomovanie si vlastnej identity v prostredí, v ktorom žijeme. "Sú to obrazy nabité energiou, stále je v nich prítomný symbol rúk, ktorý je pre mňa veľmi dôležitý a roky ho vo svojej tvorbe využívam," uzavrel.

Výstava potrvá do 4. júna.