Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Vzniká dramatický televízny seriál o živote kráľa Karola XVI. Gustáva

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pripravovaný seriál bude zobrazovať panovníkovo detstvo, mladosť a život v pozícii monarchu.

Štokholm 5. februára (TASR) - Život švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva bude námetom dramatického televízneho seriálu. Zatiaľ bezmenný seriál má pozostávať zo šiestich 45-minútových dielov a vysielať sa má niekoľko sezón, oznámili v piatok televízna stanica TV4, streamingová služba C More a produkčná spoločnosť Filmlance, z ktorých vyhlásenia citovala tlačová agentúra DPA.

Asa Lantzová, ktorá napísala scenár pre životopisný televízny film Selma (2008) o švédskej laureátke Nobelovej ceny za literatúru Selme Lagerlöfovej, sa podieľa aj na scenári avizovaného seriálu o živote švédskeho kráľa.

Ako inšpirácia pre ňu slúžil exkluzívny materiál dokumentujúci detstvo Karola XVI. Gustáva, ktorý v apríli oslávi 75. narodeniny.

"Hovorí sa, že iní králi a kráľovné mali vplyv na svetové udalosti. História nášho panovníka je však niečo iné. Nie je až taká medzinárodne výrazná, ale minimálne rovnako dramatická a fascinujúca," uviedla Lantzová.

Pripravovaný seriál bude zobrazovať jeho detstvo, mladosť a život v pozícii monarchu. Karol Gustáv sa stal kráľom v roku 1973, o tri roky neskôr sa oženil so Silviou Sommerlathovou nemeckého pôvodu, s ktorou sa zoznámil v roku 1972 na letných olympijských hrách v Mníchove.

Kráľovská rodina bola informovaná o plánovanom seriáli, napísal denník Dagens Nyheter.

Lantzová pre zmienené médium uviedla, že jej prístup bude odlišný od tých, aké zvolili tvorcovia seriálov The Crown (Británia-USA) či Atlantic Crossing (Nórsko). "Oba tieto seriály sú o tom, ako kráľovské rodiny rozličným spôsobom ovplyvňujú svetové udalosti. Vo Švédsku je to skôr naopak - spoločnosť mení kráľovskú rodinu," povedala scenáristka.